Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Caroline Hainer: Kalla en kvinna galen och gör vad du vill sen

Britney Spears har levt under förmyndarskap i tretton år och förvägrats att gifta sig och skaffa fler barn. Caroline Hainer följer historiens röda linje av sjukförklarade kvinnor fram till Britney Spears.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är ett gammalt trick: få kvinnan galenförklarad så kan du göra vad du vill sedan. 1800-talets psykiatri ansåg på sina håll att en kvinnas önskan om frihet var galenskap i sig. Nog att få kvinnan instängd på dårhus – själva motsatsen till frihet. Exemplen på kvinnor som burats in för att de ansetts besvärliga. Den amerikanska kvinnorättsaktivisten Elizabeth Packard 1860 är känd (galen eftersom hon ansåg att kvinnor och män är jämlika).

LÄS MER: Spears: Jag vill ha tillbaka mitt liv

Charles Dickens försökte att få frugan Catherine inlåst men tyvärr lyckades läkarna inte hitta något fel på hennes förstånd. T S Eliot hade större framgångar, han plågade helt enkelt frun Vivienne tills hon hamnade på hispan. Sedan levde han gott på pengarna och berömmelsen från ”Det öde landet” som inspirerades av relationen.

Exemplen finns även i modern tid, under förhör med Harvey Weinstein avslöjades planer på ryktesspridning om olika kvinnor, att de skulle framställas tokiga och hämndlystna. Trump kallade Nancy Pelosi för ”sjuk”. Och så vidare fram till Britney Spears.

LÄS MER: Britney Spears: Hycklande dokumentärer

Sångerskan har behandlats som omyndig i hela sitt vuxna liv. Under de senaste tretton åren hon levt under förmyndarskap av sin far som förkunnat henne psykiskt instabil och oförmögen att ta hand om sin själv. I ett känslosamt virtuellt tal berättade den snart 40-åriga sångerskan i onsdags för första gången om hur hon upplever det.

– Jag anser att det här förmyndarskapet absolut är skadligt, sa hon.

Sedan 2008 har Jamie Spears haft full kontroll över dotterns tillgångar som uppskattas till 60 miljoner dollar, och alla stora beslut rörande Spears personliga frihet. Något som i sin tur orsakat psykiska påfrestningar hos henne. Till domaren berättade hon:

– Jag ljög för hela världen. Jag är traumatiserad. Ljug till du tror på det själv. Jag kan inte sova. Jag är så arg.

LÄS MER: De nya barnstjärnorna tjänar miljoner på nätet

Bland flera upprörande detaljer, som att sångerskan tvingats uppträda med 40 graders feber under hot om stämning, framkom också pappan tvingat henne att sätta in en spiral, fast hennes önskan är att gifta sig och skaffa barn med pojkvännen Sam Asghari. En spiral kräver medicinsk assistans av gynekolog för att tas bort. Men genom förmyndarskapet har Spears har förvägrats det, liksom rätten att gifta sig – allt på laglig väg.

Bilden av pappans kontroll över inte bara sin dotters kropp, utan också över hennes sexliv, fertilitet och reproduktion, är mångbottnad

Bilden av pappans kontroll över inte bara sin dotters kropp, utan också över hennes sexliv, fertilitet och reproduktion, är mångbottnad. Den ekar starkt av forna tiders kvinnoförtryck, givetvis. Men också om ett reellt hot: om Spears bildar familj så betyder det att pappans position som hennes överhuvud försvinner. Vid ett giftermål blir maken hennes närmaste familj, i alla fall i laglig bemärkelse.

LÄS MER: Britney Spears har aldrig varit fri

Vad är egentligen själva kärnan i detta? Är det maktmissbruket som vi ska uppröras över? Det patriarkala maktutövandet?

Svaret kommer från Spears själv. Hon riktar förstås sin vrede mot sin pappa och den stab av advokater, managers och skivbolagsägare som alla dragit nytta av att behandla henne som en produkt. Men hon riktar också, skarpsynt nog, kritik mot domstolsväsendet.

– Staten Kalifornien tillät detta att hända.

Hon har rätt. Hennes förmyndarskap fastslogs på märkliga grunder. Men själva kärnfrågan är vem som har rätt att bestämma över en kvinnas kropp. Vem har rätt att bestämma om och när en kvinna ska få skaffa barn? Vem har rätt att bestämma vem hon får gifta sig med? Spears är fast i ett både en kultur och ett system som ser hennes kropp som en egendom. Heder kan se ut på många olika sätt. Här är ett exempel på ett skevt sådant.

LÄS MER: Scandinavium fyller 50 – se de klassiska bilderna

LÄS MER: Cherrie har lämnat Rinkeby – men bär förorten med sig

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.