Komikern Soran Ismail talar ut igen, i dokumentären "Persona non grata", om anklagelserna mot honom och livet efter metoo. Ingen av de kvinnor som har anmält honom för olika sexbrott – där utredningarna senare har lagts ner – medverkar i dokumentären, vilket har väckt debatt.
Enligt SVT har de berörda kvinnorna tillfrågats om att medverka, men har antingen inte återkommit eller tackat nej. Kajsa Ekis Ekman, som själv medverkar i programmet, menar dock att det inte stämmer.
"Jag gav i alla fall deras (SVT:s) nummer till två av offren som ringde upp SVT. Vid inget tillfälle ombads de vara med i dokumentären. Tvärtom, SVT sa att de inte ville ha med offrens röster", skriver hon på Instagram.
Målsägande träder fram
En tredje målsägande har också valt att träda fram i en intervju med Veckorevyn. Hon berättar där om valet att inte medverka i dokumentären om Soran Ismail.
– Till mig sa de att de inte ska pröva skuldfrågan utan bara skildra vad som hände efteråt. Jag fick infon då de kontaktade mitt målsägandebiträde, och hon kände av situationen och rekommenderade mig att vara försiktig, säger målsäganden till Veckorevyn.
Enligt den målsägande valde hon sedan att inte medverka då hon var orolig för hur hennes ord skulle användas och potentiellt omformas. Framförallt ville kvinnan inte delta i en produktion som främst skulle handla om Ismails historia.
SVT ska ha pratat med två kvinnor
Till Expressen säger Jorun Collin, redaktör för programmet, att två kvinnor kontaktade redaktionen men utan att uppge namn eller andra personuppgifter.
– Hon som ringde ville gärna veta vad det var för program vi gjorde och jag ville gärna höra vad hon hade varit utsatt för och bad henne återkomma. Jag hoppades att hon skulle ringa tillbaka, men det gjorde hon aldrig, säger hon.
Jorun Collin berättar också att SVT har varit tydliga med Kajsa Ekis Ekman om att dokumentären inte är ett "granskande reportage", utan en skildring av "limbot som Soran Ismail hamnat i".
Missa inget från GP Kultur!
Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.