Fatima Bremmer.
Fatima Bremmer. Bild: Mattias Ahlm

Kärleksförklaring till journalistisk pionjär

Fatima Bremmer hyllar Ester Blenda Nordström i sitt sommarprat.

ANNONS
|

Journalisten Fatima Bremmer som belönades med Augustpriset för biografin Ett jävla solsken om Ester Blenda Nordström viker hela sitt Sommar åt den superkarismatiska journalistpionjären. Det är sympatiskt. Och Ester Blenda Nordströms liv har stoff så det räcker och blir över.

LÄS MER: Behövligt ljus på Ester Blenda Nordström

Ester Blenda Nordström inledde en ny epok i svensk journalistik. I en tid när kvinnor inte hade rösträtt och kvinnliga journalister fick göra skitjobben för halva de manliga journalisternas lön väckte hon debatt om hur pigorna slet ute i landet, wallraffade innan begreppet fanns och utvecklade en egen skrivteknik. Hon festade med Anders Zorn och Albert Engström och var nära vän med Evert Taube, gjorde succé som barnboksförfattare, blev krigshjälte i finska inbördeskriget och tämjde en björnunge i Sibirien.

ANNONS

Som lyssning blir det bitvis utmattande, men mycket inspirerande.

Sommarpratare 18 juli: Lyssnarnas sommarvärd Jonas Waltelius.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS