Kärlek i skuggan av ett mord

ANNONS
|

För fyra år sedan belönades hon med Augustpriset för sin ungdomsroman "Pojkarna". Nu är Jessica Schiefauer tillbaka med nya boken "När hundarna kommer", där ett kärlekspar finner varandra, samtidigt som ett mord med nynazistiska förtecken begås i deras närhet. Medan paret Isak och Ester blir blixtkära och utforskar kärlek, sex och makt, hamnar också Isaks lillebror i en relation där lojalitet och våld står i centrum.

-Jag hoppas att det är en bok som får oss att fundera över att ingen är ond eller god och att det är hårfina gränser mellan kärlek och beroende, säger Jessica Schiefauer.

Bokens mord för tankarna till mordet på 14-årige John Hron i Kode 1995, inte långt ifrån Kungälv där Jessica Schiefauer växte upp. Hon understryker att boken inte handlar om den händelsen specifikt, utan mer typen av händelse där unga begår brott mot andra unga. Men hon minns tydligt ett 90-tal där högerextrema uttryck fanns närvarande i ungdomskulturen. Utan att de vuxna reagerade.

ANNONS
-Jag vet inte hur det ser ut i skolorna i dag, men för övrigt påminner samhällsklimatet i dag väldigt mycket om 90-talet. Då var det Ny Demokrati och diskussioner om vem som hade rätt till våra resurser och inte, och nu händer samma sak igen. Vi säger att vi aldrig ska glömma och att det aldrig får hända igen, men det tar inte mer än 20 år innan vi glömmer allt, säger hon.
Utforskar gränsöverskridande

Jessica Schiefauers författarskap har ofta kommit att behandla gränser och hur och varför de överskrids. Men medan väninnorna Kim, Bella och Momo i "Pojkarna" klev över tydliga köns- och genusgränser genom att ikläda sig pojkrollen är gränserna mer diffusa i "När hundarna kommer". Med ett förtätat språk skildrar Schiefauer resan från att vara ingen till att bli någon. Och gränsen mellan att bli sedd och att inte bli det.

-Varje gång du träffar någon som påverkar dig så uppstår frågan var gränsen går mellan dig och den personen. Jag är väldigt intresserad av det. Vem har satt gränserna för vem jag får vara? Hur ska man veta när man blivit någons krockkudde eller när man utnyttjar någon annan? säger Jessica Schiefauer.
-Så tror jag att många kan känna inför personer de blir beroende av. Att om du ser mig så finns jag, och om du inte ser mig så finns jag inte. Och om du inte "finns" kan du gå över vilka gränser som helst för att få finnas, säger hon.
Skrämmande succé

Just "Pojkarna" blev en stor succé för Jessica Schiefauer. Romanen belönades med Augustpriset för bästa ungdomsbok 2011 och nu har den också blivit film. Kring sportlovet 2016 får filmen svensk premiär. Jessica Schiefauer är spänd på resultatet.

Hur påverkade framgången kring "Pojkarna" skrivandet av "När hundarna kommer"?

-Fruktansvärt dåligt och jättemycket, utbrister Jessica Schiefauer.
-Jag hade en känsla av att alla kunde se vad jag skrev även när det ännu bara fanns i mitt huvud. Jag tänkte hela tiden på hur det skulle tas emot och lade faktiskt ner skrivandet flera gånger därför. Men sedan uppstod till slut känslan av att det är jag som bestämmer! Jag blev själv så intresserad av mina karaktärer att jag kunde strunta i det, säger hon.

Förutom romanen debuterar Jessica Schiefauer med en text i en för henne ny genre. I september medverkar hon med novellen "Vomb" i science fiction-antologin "Andra vägar - tio noveller om en annorlunda morgondag". Novellen handlar om ett samhälle där man kan använda sig av artificiella livmödrar, och det inte längre är en självklarhet att ett barn kommer till i en kvinnas kropp.

-Det var jättespännande att prova den genren. Det gav mersmak, säger hon.

Född: 1978.

Yrke: Författare, samt håller kurser i språk och skrivande.

Familj: Partner och barn.

Bakgrund: Uppväxt i Kungälv utanför Göteborg. Debuterade med "Om du var jag" 2009 som följdes av "Pojkarna" 2011. "Pojkarna" har också blivit film i regi av Alexandra-Therese Keining. Filmen får premiär i början av 2016.

Aktuell: Med nya romanen "När hundarna kommer", som släpptes den 10 augusti, och en novell i samlingen "Andra vägar - tio noveller om en annorlunda morgondag" som kommer i slutet av september.

... att "Pojkarna" blivit film: "Det var mycket mindre smärtsamt än jag trodde. Delvis för att regissören och jag pratat mycket och jag kontinuerligt fick läsa det hon skrivit. Jag har min bok som jag är stolt över, och filmen är en egen grej."

... om musiken och skrivandet: "Musik är superviktigt, det blir inget skrivande annars. När jag skrev den här boken lyssnade jag mycket på Metallica och dark ambient utan sång, som en ljudmatta. Jag brukar surfa runt på Spotify för att hitta musik som liksom tar mig någonstans. Den är min trygga ingångsfas i skrivandet. Musiken har inget språk jag kan inspireras av, men däremot kan jag låna av en sorts klang som går in i språket. Det är det roligaste; att planera musiken till boken! Det är som att planera en fest."

... bokens hundar: "Jag fattade inte det först, men hundarna är ju en förlängning av människorna i boken. De symboliserar ju också rovdjuret i människan. En hunds primitiva våldsinstinkt ska ju ägaren kontrollera. Men hunden i dig själv, vem ska kontrollera den? Det är också något man måste komma till rätta med när man växer upp och det måste sättas gränser för den. Där kom gränserna igen!"

ANNONS