A$AP Rocky och Rihanna väntar barn tillsammans.
A$AP Rocky och Rihanna väntar barn tillsammans.

Caroline Hainer: Kändisarna gör sina graviditeter till content

När Rihanna visade upp sin gravidmage i ett ”spontant” gatufoto tillsammans med pojkvännen A$AP Rocky blir hon den senaste i en rad kända kvinnor som gör sin graviditet till en mediehändelse. Caroline Hainer ser ett fenomen på gränsen mellan självkontroll och content.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Popstjärnan Rihanna väntar barn med sin pojkvän A$AP Rocky. Detta deklarerades på sant 2020-talssätt genom ”spontana” foton som lätt kan misstas för ett modereportage. Sångerskan har ljusa jeans och en strategiskt uppknäppt rosa Chanelkappa. Gravidmagen accentueras av ett välplacerat halsband från Christian Lacroix.

2017 deklarerade Beyoncé sin graviditet genom ett lika moderiktigt stylat foto på Instagram – hon bär slöja och sitter i ett förträffligt blomsterarrangemang värdigt konstnärsduon Pierre et Gilles (11m likes).

Modellen Ashley Graham valde att posera naken så när som på en neddragen skjorta mot dramatisk natur och tjocka dimma som drar in från bergen. Med ansiktet upp mot skyn, ögonen stängda men händerna runt den stora magen är budskapet lika dramatiskt som stajlat.

ANNONS

Detta har blivit normen. Sociala medier har bidragit till att sudda ut gränsen mellan det privata och det offentliga. På Instagram frodas kändisskapet genom det iscensatt personliga. Utifrån detta är det förstås givet att någonting så personligt som en graviditet måste proklameras för världen. Följare bjuds med på gravidresan ända fram till födseln och sedan kanske lite till. Det blir som en förhandstitt på kommande inlägg.

För det måste också bli content av det hela. Inte sällan blir graviditeten rena eventet, komplett med spänningsbyggnad och små ledtrådar innan det stora avslöjandet.

Sångerskan Katy Perry valde att avslöja att hon väntade barn genom en musikvideo. På Twitter kommenterade hon släppet av ”Never Worn White” med ”omg jag är så glad att jag inte behöver suga in magen längre”.

Kändisskap handlar om att skapa ett publikt jag. Det kan skilja sig från det privata jaget, men måste ändå kännas autentiskt. Det kan Instagram hjälpa till med. Iscensatta eller poserande gravidbilder, med överfeminina kläder och poser, känns därför som signaler om att ännu en ny roll (modersrollen) nu är på ingång.

Man kan förstås hävda att bilderna är kändisarnas sätt att själva ta kontrollen över hur deras graviditet ska presenteras för världen och själva styra övergången till modersrollen. Man kan också hävda att kvinnorna själva bestämmer hur deras kroppar ska betraktas. Visst. Men utesluter inte att gravidbilderna också skapas för rent content.

ANNONS

Rihannas foton togs visserligen inte i studio utan under en promenad i Harlem. Men av en vän som också råkar vara en känd modefotograf…

LÄS MER:Att vara en scammer har blivit en framtidssaga

LÄS MER:Recension: ”Pam & Tommy” – Disney plus

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS