Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kända humorkontot åter i ägarens händer

Ordvitskontot @goteborrrrg är åter tillbaka i Ulf Benkels ägo. Samtidigt har samma kapare tagit nära 60 konton i gisslan.
Digitala medier-forskaren Ulrika Hedman ger sina bästa tips för hur man undviker att bli kapad på Instagram.

Efter att GP skrivit om kapningen av Instagramkontot ”goteborrrg” har ägaren Ulf Benkel nu återfått kontot. Ulf Benkel fick personlig hjälp av Meta, som Facebook och Instagrams moderbolag numera heter. Anledningen tror han beror på mediauppmärksamhet händelsen erhöll.

När GP ringer honom är han lättad över att åter ha kontot i sin ägo, men beklagar alla andra som fått sina konton kapade.

– De som inte fått samma uppmärksamhet har inte fått samma hjälp. Jag fick en slags specialbehandling tack vare att GP uppmärksammade det, säger Ulf Benkel.

Lukasz Lindell är presskontakt på Meta, och erbjöd sig att personligen hjälpa Ulf Benkel med sitt konto.

– Den främsta hjälpen som vi ger är via vår hjälpportal, men vi försöker förstås att hjälpa till på alla sätt vi kan. Det ligger inte i vårt intresse att folk ska ha problem, utan vi vill att folk ska kunna uttrycka sig på vår plattform, säger Lukasz Lindell.

Läs mer: Originalmanus från Star Wars såld på auktion i England

Kapat nära 60 konton

Kort efter att Ulf Benkel konto kapats, som kaparna döpte om till ”pharabenfarway33k3”, hittade hans sambo en rad andra Instagramkonton med liknande namn. När GP söker på namnet ”pharabenfarway” kommer i dagsläget nära 60 konton upp. Ett av dem, tillhörande smyckesföretaget Astra jewellery, har nästan 320 000 följare.

Ett annat av de konton som kapats är ”Historiskan”, som ägs av den kvinnohistoriska tidningen med samma namn. Chefredaktör och ansvarig utgivare Eva Bonde har anmält kontot genom Instagrams hjälpcenter, utan resultat.

– Vi är ett superlitet förlag där jag är den enda anställda. Att vårt konto kapats är inte världens undergång men vi har över 20 000 följare, vilket blivit en väldigt viktig kontaktlänk till våra läsare. Det är på Instagram vi informerar om mycket av det som händer och vi får många av våra prenumeranter och läsare därigenom.

Hon känner frustration över svårigheten att få personlig kontakt med anställda på Meta.

– Det är för mig obegripligt att ett så stort företag som Meta, med så mycket makt och pengar, inte har en fungerande kundtjänst. Det är helt oacceptabelt.

Läs mer: När Lamotte slåss kan andra sköta journalistiken

Forskare i digitala medier kritisk

Ulrika Hedman är lektor i digitala medier vid högskolan i Väst. Hon delade artikeln om kapningen av Ulf Benkels konto på Twitter.

– Jag är gammal journalist och journalistikforskare, och ville uppmärksamma vikten av internetsäkerhet och att anmäla rätt, annars fattar inte metaverktygen vad som är fel.

Via sin Twitter har hon publicerat ett antal tips för hur man undviker att bli kapad på Instagram, bland annat poängterar hon att det inte hjälper att fler personer anmäler att samma konto kapats.

Även Ulrika Hedman är kritisk till företagets kundservice.

– Facebook har definitivt råd att ha en bättre support i ett sånt här fall, som kan vägleda en och guida en så att man inte ska behöva ta genvägar.

Läs mer: Recension: Zara Larsson – Poster girl tour, Scandinavium

Viktigast att undvika kapning från början

Lukasz Lindell på Meta menar att det viktigaste en Instagramanvändare kan göra är att skydda sitt konto redan från början.

– Man kan absolut se på hur man kan göra supporten bättre, men det viktigaste är att undvika att hamna i den här sitsen från början. Det gör man bäst med tvåstegs-autentisering, som gör att någon inte kan komma åt ens konto utan en extra autentisering.

Vidare påminner han om att hålla kontaktuppgifterna uppdaterade på Instagram, och vara uppmärksam på om ett mejl skickas ut som varnar om att någon har försökt komma in på kontot.

– Vi har ganska mycket åtgärder på plats, men så finns det alltid fall där detta ändå händer. Men då har vi ett hjälpcenter som vi försökt göra så pedagogiskt som möjligt.

Så undviker du att bli kapad, enligt forskaren Ulrika Hedman.

1) Välj ett starkt lösenord och tvåstegs-autentisering.

2) Anmäl rätt. Metas verktyg tittar bara på det som kontot anmälts för. Alltså ingen idé att skriva t. ex "naket innehåll" om kontot är kapat.

3) Anmäl att ditt Instagramkonto blivit kapat via den här länken. Bara kontoägaren kan anmäla, stödanmälningar från andra hamnar fel och ignoreras.

4) Kolla vilka appar och tjänster som får ansluta till ditt konto. Använder du verkligen alla? Många blir förvånade över vad de faktiskt godkänt själva.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.