Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kända figurer går hem hos barnen

Litteratur: Måns Gahrton och Johan Unenge inspireras av barns vardag. Ur den har de framgångsrikt skapat karaktärer som Eva & Adam, Ronny & Julia och Rosa & Ville. Häromdagen spionerade de på Fiskebäcksskolan i Göteborg.
På några minuter fylls den ödsliga gympasalen med nyfikna ögon riktade mot duon bakom overheadapparaten. Måns Gahrton och Johan Unenge gör något författarbesök i månaden på skolor runtom i landet och nu har det blivit Fiskebäcksskolans tur.
Efter lite inledande sedvanligt mikrofontrassel drar de rutinerat sin historia om hur Måns som liten drömde om att teckna spännande och lite roliga serier, men till sin besvikelse upptäckte att det han ritade inte alls motsvarade bilderna i huvudet, medan Johan (som växte upp i en familj där alla tecknade) var en mästare på att göra första rutan i en serie men genast fick problem när han skulle tänka ut historiens utveckling. Först många år senare föll pusselbitarna på plats när de båda träffades på en fest i början av 80-talet. Debutserien Agent Annorlunda blev startskottet på ett framgångsrikt samarbete.
Måns Gahrton drar några elementära regler för serieskapare medan Johan Unenge racertecknar.
Inga mobiler ljuder, stolarna står still, mellanstadieeleverna lyssnar intresserat. De har koll på författarna. Eller åtminstone deras berättelser som Eva och Adam, Ronny och Julia och Livet enligt Rosa. Men så har också de karaktärerna synts på så väl film, i tv-serier och dataspel som ett 70-tal seriealbum och böcker.
Kul i kontraktet
Efteråt säger Måns Gahrton att de inte gör sina författarbesök för brödfödan, även om de naturligtvis får betalt.
- Det är barn i de här åldrarna vi skriver för och om. Därför är det viktigt för oss att komma ut och träffa dem, få nya intryck, säger han.
- Vi bedriver spionage, säger Johan Unenge.
De liknar sitt samarbete vid ett äktenskap, ett yrkesmässigt förhållande som varat i mer än 20 år. Enligt Johan Unenge har de ordet kul inskrivet i kontraktet mellan sig och så snart någon av dem tycker att det kriteriet inte uppfylls är det dags att säga adjö.
Om de fortsatt att arbeta enligt samma mönster skulle de nog inte sitta här som kreativt radarpar med fikabröd i ett litet rum på Fiskebäcksskolan. Men under åren har de flera gånger uppfunnit nya arbetsmetoder och Måns Gahrton skriver inte längre allting. Till boken om Rosa har till exempel Johan Unenge, som för ett par år sedan debuterade som författare på egen hand, skrivit de kapitel som handlar om Ville, medan Måns Gahrton ansvarat för titelpersonens tankar.
- Precis som i äktenskap är det också viktigt att inte träffas varje dag. Nu pratar vi med varandra i telefonen nästan varje dag men träffas rätt sällan, mest när det börjar närma sig deadline. Då blir det en riktig höjdpunkt när vi ses, säger Måns Gahrton.
Ronny och Julia blir tecknad film
En period som inte var så kul har de haft. Det var för fem år sedan och de fick postkreativ stress, som Johan Unenge uttrycker det. De hade gjort julkalender av Ronny och Julia. Och de var på väg in i biosalongerna som manusförfattare. Eva och Adam, som börjat som serie i Kamratposten och blivit tv-serie, gjordes nu också som långfilm. Då kom tomheten.
- Plötsligt hade vi inget självklart mål att sträva efter. Det var först när vi insåg att det intressanta är att vara på väg mot målet som det blev kul igen, säger Måns Gahrton.
- En självklarhet, men samtidigt behövde vi uppleva det för att verkligen greppa det, säger Johan Unenge.
Nu har de siktet inställt på att ro sitt första animationsprojekt i hamn. De planerar att göra tecknad film av Ronny och Julia. Samtidigt skriver de manus för en långfilmsversion av Livet enligt Rosa. Svensk filmindustri har beställt den, men om det verkligen blir en film återstår att se. De ska också skriva en ny bok om Rosa och en om Eva och Adam.
De kan konsten att dra nytta av sina idéer, men tycker inte att de exploaterar sina karaktärer.
- Det finns inte på vår karta att det ska bli några produkter av dem, säger Johan Unenge.
Han berättar att det är sju år sedan idén om tv-serien Livet enligt Rosa föddes. När den nu nyss sänts tycker han att det är en häftig känsla att se vilket avtryck den lämnat hos barnen. En skön egotripp.
Timmen tidigare, när overheadlampan slutligen släckts, kastar sig autografjägarna över de båda författarna - och några får en sådan mersmak att de passar på att för säkerhets skull också skaffa en signatur från GP:s utsände journalist. Pontus Törnqvist skriver datum under Johan Unenges och Måns Gahrtons kråkor, myser över att han för första gången skaffat två kändisnamn till den bok som hans pappa före honom fyllt med autografer från Öis-spelare.
- Spännande och lite kul, sammanfattar Pontus Törnqvist stunden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.