Paddy Moloney på en presskonferens inför sitt framträdande vid en konsert i samband med utdelningen av Nobels fredspris i Oslo 2003.
Paddy Moloney på en presskonferens inför sitt framträdande vid en konsert i samband med utdelningen av Nobels fredspris i Oslo 2003. Bild: Jarl Fr. Erichsen / TT

Känd folkmusiker död

Den irländske folkmusikern Paddy Moloney är död, uppger The Irish Times. Moloney grundade gruppen The Chieftains och komponerade musik till filmer som Braveheart, Gangs of New York och Treasure Island. Han blev 83 år gammal.

ANNONS
|

Irlands president Michael Higgins har uttryckt sina kondoleanser efter beskedet om den välkände folkmusikerns död, och skriver i ett uttalande att Moloney gick i bräschen för ett pånyttfött intresse för irländsk folkmusik.

Moloneys grupp The Chieftains har vunnit sex Grammys. Han spelade på alla gruppens album och bemästrade flera instrument.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS