Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lycklig vinnare. Julia Lindström, som utbildat sig på Norska filmskolan i Lillehammer, vann på söndagen Startsladden med sin kortfilm
Lycklig vinnare. Julia Lindström, som utbildat sig på Norska filmskolan i Lillehammer, vann på söndagen Startsladden med sin kortfilm "Daddy's girl". Bild: Ola Kjelbye, Göteborgs filmfestival

Julia Lindström vann Startsladden med sin kontroversiella kortfilm "Daddy's girl"

14-åriga Lo, som i hemlighet porrsurfar, står i centrum i Julia Lindströms kortfilm "Daddy's girl". Ett far-dotter-drama som kretsar kring en pappas hanterande av sin dotters sexualitet. På söndagen, i stark konkurrens med sju andra filmer, vann den tävlingen Startsladden på Göteborgs filmfestival.

Julia Lindström skrek rakt ut av lycka under söndagens prisutdelning i biografen Draken. När vi träffas dagen efter är hon hes, och ännu lätt omtumlad av vinsten.

– Det här betyder jättemycket för mig. Vi har hållit på så länge med filmen, och en del personer har uppfattat temat som kontroversiellt. Processen har känts sårbar, därför är priset extra skönt. Nu får vi en bekräftelse på att filmen är bra och viktig och att vi har gjort något rätt!

I centrum för berättelsen står 14-åriga, Lo, som via nätet fått kontakt med en anonym kille som hon i hemlighet har nätsex med. Samtidigt är hon pappas flicka, strövar runt och kaxar sig, spelar strategispelet Risk och vägrar städa undan. När pappan kommer på henne i sovrummet med datorn uppstår ett spänt läge – för dem båda.

– Handlingen bygger delvis på en händelse som inträffade när jag var i de yngre tonåren och hade börjat intressera mig för sex, säger Julia Lindström.

– Men jag har förvandlat historien en del, så det publiken ser i filmen var inte det som hände mig.

LÄS MER: GP kultur sänder live från filmfestivalen!

Julia Lindström, som utbildat sig på Norska filmskolan i Lillehammar, har skrivit manus tillsammans med Amy Black Ndiaye. Med "Daddy's girl" – som i framtiden ska byggas ut till en långfilm – vill de undersöka tonårig sexualitet, men lika mycket de vuxnas syn på ung sexualitet.

– Sedan tycker jag att filmen också handlar mycket om relationen pappa-dotter, som kan vara så snårig, men också så viktig och fin.

Startsladden-priset består av filmteknik, kontanter och tjänster till ett värde av 350 000 kronor.

LÄS MER: Stellan Skarsgård gästar GP live från filmfestivalen

Juryn, som i år utgjordes av kvartetten Andrea Edwards, skådespelare, Axel Danielson, regissör, Marioan Hosseini, manus författare och Eliza Jones, producent, föll för "Daddy's girl" som de prisade med följande motivering:

"En känslig berättelse där vi tror på relationerna och situationerna fullt ut. Filmen äger en storslagen detaljrikedom och komplexitet. Ingen är offer, ingen är förövare. Mångbottnad med fantastiskt skådespeleri. En intelligent film om sexuellt uppvaknande, skam, makt och integritet."

Julia Lindström

Är: regissör och manusförfattare

Ålder: 36 år

Bor: i Stockholm

Familj: stor. "När jag växte upp brukade folk kalla oss för "cirkus Lindström". Det var alltid kaosigt och jävligt kul."

Läser: Ottessa Moshfeghs debutroman "Eileen".

Lyssnar på: emo-rap, radiodokumentärer och allt från skivbolaget Studio barnhus.

Ser på: "just nu mest klipp ur norska tv-serien "Hjerteslag", som jag regisserar."

Aktuell: Vann filmfestivalens kortfilmstävling Startsladden. Jobbar framöver med en tv-serie för Yellowbird, som bygger på Hannah Widell och Amanda Schulmans romantrilogi om två systrar i 30-årsåldern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.