Julens bästa klappar för alla bokslukare

Funderar Ni på att ge bort i bok i julklapp? Eller över en boktitel att sätta upp på den egna önskelistan? Här tipsar reportrar och redaktörer på Göteborgs-Postens Kultur- och nöjesredaktion om läsvärda böcker.

ANNONS

Roten till det onda

Ingmar Karlsson

(Historiska Media)

Slavhandeln, fördrivningen av USA:s indianer, den skenande klimatkrisen. Västvärlden har mycket att stå till svars för. Så även det till synes ändlösa krigandet i Mellanöstern. År 1916 drog några aningslösa franska och brittiska politiker ett par enkla pennstreck på kartan för att dela upp det sönderfallande osmanska rikets arabiska delar. Ännu 100 år senare lever folket där, och här, med det så kallade Sykes–Picot-avtalet och följderna av dessa konstlade statsbildningar. I sin senaste bok reder den före detta diplomaten Ingmar Karlsson ut de snåriga turerna på ett föredömligt sätt. Alla böcker är viktiga, men vissa är mer viktiga än andra. Som den här.

ANNONS

Jan Andersson

Du är modigast

av Christina Wahldén

Läsålder 6-9 år

Illustratör Bettina Johansson

Raben & Sjögren

På barnonkologen vårdas barn som har cancer och andra tumörsjukdomar. Den här dagen är det julafton och nästan alla barn har åkt hem. Knut, som vill bli polis när han blir frisk och stor, skulle också åkt hem till sin familj över jul men så fick han feber. När han har som mest tråkigt och ligger i sängen och väntar på att mamma, pappa och lillasyster ska komma händer det något oväntat. Sjukhusclownen knackar på dörren och det blir starten på ett äventyr och en resa – resan är ett hemligt uppdrag och går mot stjärnorna. Det här är en hoppfull berättelse om att vara liten och svårt sjuk.

Eleonor Ekström-Frisk

Mirja Unge

Tvestjärtar och stjärnljud

Natur och Kultur

Hur kan man läsa en barnbok när man är 64 och tycka att den är något av det bästa man läst i år? Men så är det. Jag bara älskade denna otroligt fint skrivna berättelse om Fanny som bor på landet bland lite folk och mycket mygg och hennes längtan efter sommargrannpojkarna Finn och Jon och en värld lite större än hennes egen.

ANNONS

Här finns inga människor stöpta i en färdig form utan alla växer och blir till någon man förstår och bryr sig om, det är magiskt, jordnära och vilt på samma gång. Bry er varken om det lite banala omslaget eller titeln, bara skaffa och sjunk in och ge sen bort. En bok som denna kan inte få för många läsare.

Ingrid Norrman

roman

Anne Enright

Den gröna vägen

Översättning: Ulla Danielsson

Brombergs

Familjen är en knepig konstruktion byggd av kärlek, maktspel och skuldkänslor. Syskonen Madigan presenteras i var sitt kapitel under olika tidsperioder. Dan skildras i gaykretsar i New York på 90-talet, där han tycks vara den ende som klarar sig från aids. Emmet försöker rädda världen och reser från biståndsprojekt till biståndsprojekt. Yngsta dottern Hanna bor i Dublin, har en skådespelarkarriär som kört fast och dränker misslyckandet i alkohol, men presenteras först med en episod från barndomen där spänningarna inom familjen anas. Bara Costance bor kvar i närheten av mamma Rosaleen. Nu ska deras barndomshem säljas och de samlas för en sista jul.

Ulla Sundström

Det svenska hatet

Gellert Tamas

Natur ochKultur

Efter de hyllade böckerna Lasermannen och De apatiska satte Gellert Tamas i höstas punkt för sin trilogi med Det svenska hatet, en stark lägesrapport om vår svenska samtid. Med tanke på att den järnrörsviftade riksdagsledamoten Kent Ekeroth, en av Sverigedemokraternas rättspolitiska talespersoner, inte borde ha några politiska uppdrag överhuvudtaget är det både skrämmande och intressant att läsa om hans bakgrund och väg till SD-toppen. Men Tamas bok är mycket mer, och viktigare, än så. Det är anbefalld läsning för alla som är det minsta nyfikna på att sätta den politiska utvecklingen i Sverige i en internationell kontext.

ANNONS

Jan Andersson

Roman

Jenny Offill

Avd. för grubblerier

Natur ochKultur

Jenny Offills Avd. för grubblerier är en kort liten bok och man har mycket trevligt i dess sällskap. Författaren som är lärare i kreativt skrivande i New York lyckas med precision, torr humor och befriande knappt om ord fånga livet med dess lyckor och olyckor, kärleken och längtan efter framgång. Man skrattar, känner igen sig och blir stundtals rörd. Boken är en enorm succé, förväntningarna på den var också stora, när den kom i USA hade det har gått 14 år sedan Jenny Offill debuterade. Offills berättarröst tar oss med till förälskelse, småbarnsår, vägglöss och kärlekskris. Hon har en skön egen stil och en egen ton väl värd att stifta bekantskap med.

Hanna Tornbrant

Skönlitteratur

Sandra Beijer

Allt som blir kvar

Natur ochKultur

Matilda blir dumpad av sin pojkvän mitt i den hetaste Stockholmssommar. Han gråter ner i kaffet och på tunnelbanan, ber om ursäkt för att han inte är kär i henne längre, men sen försvinner han. Kvar står deras gemensamma lägenhet och en ensam huvudperson med ett oändligt krossat hjärta. Vem är hon nu när han har gått? Matilda tar hjälp av sin bästa vän Miron, som lovar henne en hel sommar av äventyr. Hög igenkänningsfaktor för alla som varit unga och gjort slut med någon, i ett gränsland mellan irrationell sorg, destruktivitet och i bakhuvudet: någon slags vuxenhet.

ANNONS

Fanny Wijk

Skönlitteratur

Meg Wolitzer

Hustrun

Wahlström & Widstrand

Att amerikanska Meg Wolitzer är märkbart intresserad av den svenska Kulturmans-debatten var tydligt för alla som såg Babels direktsända program från Bokmässan i Göteborg. Inte konstigt eftersom hon i sin senaste, extremt underhållande, roman Hustrun, gör upp med just den värsta sortens kulturman: narcissistisk och självgod, prisad författare runt sextio som har sin hustru att tacka för det mesta men aldrig gör det. Romanen blir snart också film i regi av Björn Runge med Glenn Close som hustrun och Jonathan Pryce som maken, vilket inte gör saken sämre. Tidigare har bland andra Nora Ephron filmatiserat Meg Wolitzers berättelser.

Maria Domellöf-Wik

Feministisk klassiker

I love dick

Chris Kraus

Modernista

Översättning: Annelie Axén

Komedi, satir eller ”den fulländade idéromanen”. Kalla den vad du vill men I love Dick är ett skickligt och ärligt utforskande av besatthet och begär. Essäromanen från 1997 är en föregångare till Lena Andersson Egenmäktigt förfarande, men inte helt jämförbar och på sitt sätt faktiskt ännu djärvare. Nu i år kom den feministiska klassikern på svenska, och blev en stor snackis i litteraturkretsar. Ett minnesvärt ögonblick för mig personligen var när jag besökte Göteborgs litteraturhus och fick ta del av ett sprudlande vitalt samtal mellan New York-författaren Chris Kraus och poeten Jenny Tunedal om livet och litteraturen.

ANNONS

Maria Domellöf-Wik

Skönlitteratur

Lyra Ekström Lindbäck

I tiden

Modernista

Huvudpersonen i Lyra Ekström Lindbäcks roman är en nästa omöjlig att tycka om. Han är en tvättäkta hipster, en sån som ingen vill identifiera sig med men alla vill vara. Christoffer är modeskribent, snart trettio och har nått alla sina drömmars mål. Ändå mår han dåligt, känner sig utbränd, orkar inte gå på fester och mingel längre, blir till och med lite trött på modevärldens ytligheter.

Tidsmarkörerna fullkomligt haglar över sidorna, det är Instagram-filter, tröjmärken, ansiktskrämer, kända skribenter, butiker, ölsorter, magkatarrsmediciner. I framtiden kommer I tiden att kunna användas som bruksanvisning för hur en hipster på Södermalm levde 2016. Men trots att det finns ett bakomliggande äckel gentemot karaktärerna i boken är den omöjlig att sluta läsa. Framför allt för att Ekström Lindbäcks språk och driv är alldeles fantastiskt.

Fanny Wijk

Tripprapporter

Tone Schunnesson

Roman

Norstedts

Tripprapporter är Tone Schunnessons debutroman; en kort, snabb, poetisk och hård roadmovie. Boken kom i början på hösten och förlaget har redan fått trycka en femte upplaga. Schunnesson själv har synts och hörts i alla möjliga mediesammanhang. Välförtjänt. Hon är lika yvig och precis när hon pratar som när hon skriver. Tripprapporter är en generationsroman för 90-talisterna, en åktur med massor av "förlåt" men utan skam, in och ut ur spritångor och knarkdimmor. Det är en läsning som rör om inuti dig. Och det är kul mitt i misären!

ANNONS

Johanna Hagström

Hitmaskinen - låtfabriken inifrån

John Seabrook

Alfabeta

John Seabrook beskriver Max Martins låtar som sockerkickar. Den svenske Billboard-mästaren jobbar enligt receptet att det ska komma en ny hook var sjunde sekund. Längre tålamod än så har inte samtidens kicksökande musiklyssnare. Seabrook har gjort ett grundligt arbete när han spårar dagens hitlåtar tillbaka till fröet som såddes av Denniz Pop i Cheiron-studion i Stockholm och som nu förvaltas av Max Martin och en lång andra, ofta, svenska hitmakare. För den musikintresserade är det oupphörligen fascinerande läsning, men även den som är det minsta intresserad av populärkultur och hur den påverkar oss ska läsa den här boken.

Johan Lindqvist

Friday night nights

H. G. Bissinger

Pintxo förlag

I dödvattnet efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet kan det vara en läkande upplevelse med en annan berättelse om de platser och människor som Trump beskrev som bortglömda. Texas, Odessa är extremt känslig för konjunkturer i allmänhet och dykande oljepris i synnerhet. På fredagskvällen blåser man ur sig frustrationen genom att vråla fram sitt Permian Panthers, det lokala high school-laget i fotboll till en och annan seger. Bissinger belönades med ett Pulitzer-pris för sin reportagebok som följer laget under säsongen 1988. Boken blev senare både film och tv-serie (tillgänglig på CMore) och finns numera i svensk översättning.

ANNONS

Johan Lindqvist

Min fantastiska väninna

Elena Ferrante

Övers. Johanna Hedenberg

Norstedts

Det handlar om kvinnlig vänskap, som är både stark och smärtsam, och om hur kunskap och bildning kan förändra liv.

Det var vårens mest omtalade översatta roman, den första boken av fyra i Neapelsviten om Lila och Elena. Och visst, den infriade den delvis de högt ställda förväntningarna. Jag tycker att det var en underbar bok på många sätt.

Flickorna växer upp på femtiotalet i en sliten förort till Neapel. Det är uppväxt präglad av klasskillnader och fattigdom. De två begåvade, läshungriga flickorna turas om att vara skolans bästa elever. Elena bokens berättare, får studera vidare medan hennes fantastiska väninna Lila får nej av sina föräldrar – livsavgörande beslut ska de visa sig. Lila gifter sig tidigt, hon är bara 16 år, och blir kvar i kvarteret medan Elena fotsätter till läroverk och universitet. Och på grund av de olika livsvalen prövas vänskapen.

Eleonor Ekström-Frisk

Serieroman

Liv Strömquist

Uppgång och fall

Galago

Hon sluggar vilt åt alla håll, men med jabben mest riktad mot män, makt och sociala orättvisor. I varje bok lär jag mig något nytt om det så handlar om det kvinnliga könsorganet, gamla greker eller Sigmund Freud. Liv Strömqvist är alltid påläst och packar sina serierutor med fakta, som att skillnaden i inkomst mellan en genomsnittlig Hammarkullebo och en Hovåsbo vuxit från 43 till 262 procent på 16 år. Källhänvisning finns förstås med. Rolig är hon alltid.

ANNONS

Det är fantastiskt med en folkbildare som Strömqvist som får oss att äntligen fatta vad TTIP-avtalet är; låt henne skriva skolböckerna så blir det garanterat lyft även i nästa Pisaundersökning.

Ingrid Norrman

Roman

Emma Cline

Flickorna

Natur och Kultur

27-åriga Emma Clines debutroman Flickorna är en pulserande läsupplevelse. Berättelsen är löst baserad på Mansonmorden i slutet på 60-talet, vilket inledningsvis skapar viss oro för läsaren som undviker våldsskildringar. Men den här boken frossar inte i attacken, det som har hänt, det som skulle hända (boken är skriven i två tidsperspektiv) finns där som en mörk förutsättning, vägen mot katastrofen är redan upptrampad.

Evie Boyd är 14 år och livet har ingen särskild styrsel. I en blandning av leda, nyfikenhet och sexuellt uppvaknande dras hon likt biet till honungen in i gemenskapen, lockas till flickorna, gruppen av trasiga, unga kvinnor som lever ute på ranchen med den karismatiska Russell. Berättelsen är inbäddad i ett slags skitigt obehag, i allt från det smutsiga och slitna, till den sunkiga Russell, de utsatta unga kvinnorna med sina hierarkier, till det liv som blev sedan, där inget riktigt vill falla på plats.

Hanna Tornbrant

roman

Lina Wolff

ANNONS

De polyglotta älskarna

Albert Bonniers förlag

Årets Augustprisvinnare är en bok att förtrollas av. Personerna heter magiska namn som Calisto och Lucrezia, här finns den blinda sierskan Mildred men också den jordnära Ellinor som inte låter sig skrämmas av klassklyftor eller överlägsen stockholmska. De polyglotta älskarna handlar om språk och litteratur, om kärlek och makt. Men framför allt är det en vindlande berättelse som går sina egna vägar, man kan aldrig vara riktigt säker på vart den tar vägen. Och när man slår ihop pärmarna får man lust att läsa den igen för att kanske få syn på ytterligare ett lager.

Ulla Sundström

Utmarker

Arne Dahl

Kriminalroman

Albert Bonniers förlag

"Årets bästa svenska kriminalroman!" utropade Sydsvenskans recensent när Arne Dahls Utmarker kom tidigare i år. Det är den första boken i en ny serie om detektiverna Sam Berger och Molly Blom. Så långt som Sydsvenskan vill jag kanske inte sträcka mig, men få har slipat på sina deckarverktyg med samma lugna envetenhet som Arne Dahl. Hans senaste projekt, om Opcop-gruppen, blev möjligen snårig i överkant. Det är inte Utmarker. Du rinner igenom den som ingenting, hur jultrött din hjärna än är. Och spänningen stegras elegant ända till slutet. Boken finns nu även som pocket för under 50-lappen. Bra budgetjulklapp!

ANNONS

Johanna Hagström

ANNONS