Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Berggren längtar efter en hednisk jul. Bild: KARL ANTON BJÖRKMAN
Marcus Berggren längtar efter en hednisk jul. Bild: KARL ANTON BJÖRKMAN

Julen måste tillbaka till rötterna

Utveckling är bra, men det finns en gräns och den går vid julen, tycker komikern Marcus Berggren.

Jag har funderat ett tag och kommit fram till att jag är för utveckling. Jajjemensan. Sådan är jag: framåt ska vi! Det är skönt att en sån sketsport som fotboll kunde mynna ut i något så roligt som Fifa (jag tycket egentligen inte om Fifa heller man ni förstår min poäng: utveckling). Det är bra att människans vardag inte längre består i att bli slagen i ansiktet av en isbjörn 24/7 och det är skönt att om man inte kan gå, man kanske saknar ben eller tålamod, då kan man faktiskt ta spårvagnen och säkert snart någon sån underjordisk kemtvättsreaktor Elon Musk-tjofräs som skjuter en in i framtiden. Utveckling är nice. Mammutar, förintelsen och Ace of Base är kass.

Men det finns gränser och den gränsen går vid julen. Vilken skethögtid den har utvecklats till! En hel månad där alla går runt och har ont i magen: fattiga, rika, hyrtomtar, personer som inte ens har IBS… ja säkert Michael Douglas med.

"Julen är inget mys"

Folk som tycker att julen är mysig har inte levt. Julen är inget mys, den är ett problem. Vi ska pracka på folk vi knappt spottar efter resten av året ett överflöd av mat och gåvor. Inte för att vi vill utan för att vi måste. Den enda medicinen mot “julefriden”är alkohol och den är ju ett problem i sig.

Spritglöggens moment 22: det går inte med, det går inte utan. Barn som fram tills sista november varit helt rimliga köttklumpar förvandlas till Dudley i Harry Potter-böckerna. Är det en klappjävel färre än förra året så kan samtliga föräldrar i släkten ta ut skilsmässa direkt, sälja båten och avliva hunden för det är ändå kört.

I julefrågan är jag gärna en jorden är platt-människa, för vi måste tillbaka till rötterna. Jag är ingen historiker (jag var dock på Länsmuséet i Kalmar en gång) men visst finns det en mer ursprunglig “ljushögtid”-hittepå med midvinterblot där man kanske skallar en älg, dansar runt malört och offrar något med svans? Vi behöver inte göra EXAKT den grejen men kanske lite mer så?

"Behöver faktiskt inte vara med sin släkt på jul"

För det enda som behövs kring jul är ljus, så inte all stesolid i hela världen behöver ta slut. Och kompisar, för man behöver faktiskt inte vara med sin släkt på jul. Man kan vara med någon annan man tycker om. Kanske någon som heter “Rolf”. Och fest! Lite dans, lite dryckjom och allmän rullning utav hatt ordinerar Dr. Berggren när livet känns “röva”. Obs: det kan också funka med en lång promenad eller ett sällskapsdjur som inte bits.

Julklappar, tomtar, att man ska slakta alla djur på hela planeten och dra dom i senap är sån gammelborgerlig skit. Vi har testat det i kanske 100 år och det var ju astråkigt. Nu kör vi den hedniska grejer en gång på prov så utvärderar vi sedan i januari. Så får vi se vilka som verkligen saknade sina ingifta farbröder med snus i näshåret och charaden när man ska låtsas att nya handdukar och två trisslotter “var preeeeeeecis vad man önskade sig”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.