Författaren och journalisten Maria Sveland har i höst varit aktuell på SVT med ”De rättslösa”, en dokumentär hon gjort tillsammans med debattören Cissi Wallin. Nu utreds Sveland för brott vid rättegång, skriver tidningen Svenska Dagbladet. Bilden är en arkivbild från 2017.
Författaren och journalisten Maria Sveland har i höst varit aktuell på SVT med ”De rättslösa”, en dokumentär hon gjort tillsammans med debattören Cissi Wallin. Nu utreds Sveland för brott vid rättegång, skriver tidningen Svenska Dagbladet. Bilden är en arkivbild från 2017. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Journalisten Maria Sveland utreds för brott vid rättegång

En förundersökning har inletts mot journalisten och författaren Maria Sveland, skriver Svenska Dagbladet. Enligt anmälan ska hon ha lagt ut ut en bild från en pågående rättegång, vilket strider mot lagen. Själv förnekar hon det och menar att det istället rör sig om research inför en bok.

ANNONS

En smygtagen bild från en rättegångssal är i fokus i den anmälan som advokat Åke Broné gjort mot journalisten och författaren Maria Sveland. Nu har en förundersökning inletts kring händelsen, något tidningen Svenska Dagbladet var först med att rapportera om.

LÄS MER:SVT om "De rättslösa": ”Det är inget monster”

Bakgrunden till incidenten är en förhandling om grovt förtal som i våras ägde rum vid Stockholms tingsrätt. Målet gällde en kvinna som stod åtalad för grovt förtal, sedan hon pekat ut en man som våldtäktsman. Kvinnan dömdes senare också för brottet.

Misstänks för smygfotografering

På åhörarbänk befann sig journalisten och författaren Maria Sveland. I smyg ska hon enligt anmälan ha fotograferat den målsägande. En bild hon sedan ska ha lagt ut på sitt Instagramkonto, som har 18 000 följare, tillsammans med en text där hon uppmanar sina följare att stötta den åtalade kvinnan.

ANNONS

På bilden syns enligt Svenska Dagbladet förutom den målsägande även advokaten Åke Broné, som är mannens målsägarbiträde. Även domarna i målet, tre nämndemän samt tingsnotarien ska ha synts på den nu borttagna bilden.

LÄS MER:Wallin och Svelands metoo-film sänds på SVT

Enligt svensk lag är det förbjudet att fotografera inne i rättegångssalar under pågående domstolsförhandlingar. Förbudet tillkom 1948 då rättegångsbalken infördes. Brottet har tidigare medfört böter. Sommaren 2019 skärptes straffet till maximalt sex månaders fängelse. Då förbjöds också fotografering in i en rättssal, något medier fram tills dess ofta ägnade sig åt vid uppmärksammade rättsfall.

Nytt förbud mot spridning

I juli 2020 kom ytterligare en lag mot att sprida bilder som är tagna i strid mot fotograferingsförbudet om någon syns på bilden.

När journalisten Maria Sveland nu utreds är brottsrubriceringen ”olovlig bildupptagning från rättegångssal plus spridning”.

Själv kommenterar hon förundersökningen på sitt Instagramkonto, och förklarar att det rör sig om förarbete inför en kommande bok.

”Jag var där liksom jag närvarat på flera andra förtalsrättegångar senaste åren och skrev om det på mitt instagram. Jag har dock inte -som påstås - tagit någon bild från rättegången utan illustrerade inlägget med en bild jag hittade på nätet (googla ”rättegång” får ni se hur många bilder fr rättssalar som dyker upp!)” skriver hon bland annat där.

ANNONS

LÄS MER:Jorun Collin: ”Vi var förberedda på kritiken”

Polisen bekräftar för Svenska Dagbladets reporter att det pågår en förundersökning om händelsen. Ola Österling, presstalesperson vid polisen i Stockholm, säger till tidningen att det har hållits förhör, och att fler personer ska förhöras, men vill i övrigt inte ge några detaljer om utredningen.

Aktuell med tv-dokumentär

Maria Sveland är journalist och debattör med tydlig feministisk profil. 2007 slog hon igenom som författare med ”Bitterfittan” – en bok som sedan dess fått flera efterföljare.

Under hösten har hon varit tv-aktuell med dokumentärserien ”De rättslösa”, som hon gjort tillsammans med medieprofilen Cissi Wallin. En serie med kvinnors berättelser om övergrepp i fokus. Serien, som visats på SVT play, har lanserats som ett svar på att en rad högprofilerade sexualbrottsanklagade män (exempelvis Soran Ismail, Göran Lambertz och Paolo Roberto) fått uttala sig i media om de anklagelser som riktats mot dem – medan de som utsatts för sexuella övergrepp inte fått samma mediautrymme.

GP söker Maria Sveland för en kommentar.

LÄS MER:"Ge Paulo Roberto en grundkurs i empati"

LÄS MER:"Hög tid att göra upp med myten om den lyckliga horan"

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS