Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Josephine Bornebusch är aktuell i flera olika projekt just nu. Dessutom är hennes serie ”Älska mig” nominerad till fyra priser vid torsdagens tv-gala Kristallen. Bild: Naina Helén Jåma / TT

Josephine Bornebusch kan bli historisk på Kristallen

Den hyllade dramaserien ”Älska mig” kan vinna fyra Kristallenstatyetter på torsdagens tv-gala.
– Jag är i chock, säger Josephine Bornebusch som ligger bakom serien.

Det är mycket nu. För den som till äventyrs vill beskriva Josephine Bornebuschs tillvaro har Stefan Sauks välbekanta citat från tv-serien ”Lorry” nog aldrig känts så träffande. Så vi spaltar väl upp det. Tar allt i tur och ordning.

På torsdag håller tv-branschen sin årliga prisgala Kristallen och där har Jospehine Bornebusch goda möjligheter att bli historisk. Hennes hyllade tv-serie ”Älska mig” som Bornebusch har skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i är nominerad till fyra olika priser – årets program, årets tv-drama, årets kvinnliga skådespelare (Josephine Bornebusch) och årets manliga skådespelare (Johan Ulveson).

LÄS MER: "Älska mig" och "Kalifat" Kristallfavoriter

– Det känns helt galet. Och roligt. Och överväldigande. Jag har inte riktigt fattat det, säger Jospehine Bornebusch när GP får tag i henne på mobilen i Hazeliussalen i Hasselbacken på Djurgården.

Josephine Bornebusch i chock

Där inne har Viaplay och TV3 haft en coronasäkrad presskonferens, men stojet hörs i bakgrunden och Josephine Bornebusch får både höja rösten och stiga lite åt sidan för att hon ska höras. Men det framgår tydligt att hon är överväldigad inför torsdagen Kristallengala.

– Jag har aldrig varit nominerad förut. Jag är i chock ... skrattar Josephine Bornebusch och funderar en stund på vilket pris hon skulle värdesätta högst.

– Jag vill otroligt gärna att Johan (Ulveson) ska vinna eftersom jag tycker att han är briljant, fast visst skulle priset för bästa tv-drama smälla högt. Men vi får se hur det går, det är väldigt tuff konkurrens, säger Josephine Bornebusch och syftar troligen i första hand på SVT:s dramaserie ”Kalifat” som också är flerfaldigt nominerad.

LÄS MER: Då kommer andra säsongen av "Älska mig"

Och skulle ”Älska mig” gå helt lottlös från kvällen skulle hon inte bryta ihop för det.

– Nej, inte alls. Helt ärligt är det nomineringarna som är den stora grejen. Det säger väl alla med det är verkligen så det känns.

Extremt full kalender

Dessutom har Josephine Bornebusch inte tid att gräma sig. För som sagt, hennes kalender är extremt fullbokad.

Just nu sitter hon och lägger absolut sista handen vid säsong två av ”Älska mig” som får premiär på Viaplay 13 september. Hon är också i den absoluta slutfasen av sin film ”Orca” som får premiär senare i höst och som Josephine Bornebusch spelat in i rekordfart under den märkliga coronavåren tillsammans med Marie Göranzon, Alba August, Vera Vitali och ”Solsidan”-kompisen Johan Rheborg.

LÄS MER: Bornebusch gör dramaserie om isolering

– Jag skulle inte kalla det för en ”coronafilm” men det är en film om social distansering och den är gjort under vårens crescendo, skapad av och för den tid vi lever i just nu.

Gör tv-serie med Jonas Karlsson

Filmen började som ett slags corona-experiment, ett sätt att testa sig fram kring hur man kan jobba under rådande omständigheter, och skådespelarna fick alla agera mot green screens ovetande om vad och hur de andra skådisarna gjorde sina scener.

– Det var väldigt surrealistiskt men det fungerade.

Utöver detta är Jospehine Bornebusch också mitt uppe i arbetet med ”Harmonica”, en tv-serie som hon skriver, regisserar och agerar i tillsammans med Jonas Karlsson.

”Harmonica” handlar inte om en hämnare i Charles Bronsons anda utan har beskrivits som ”Scener ur ett äktenskap” i rock’n’roll-miljö. Deras gifta rollfigurer Harry och Monica har en countryduo ihop som sjunger på sista versen, och i ett desperat försök att rädda både karriär och äktenskap packar de väskorna för en sista turné. Premiär blir det troligen 2021.

– (skratt) Hur jag hinner med allt ..? Därför att jag arbetar med ett otroligt duktigt team. Vi är väldigt synkade vilket gör det mycket lättare att hålla igång flera projekt samtidigt.

Kristallen

Vad: Den årliga tv-galan som utser årets bästa tv-program och skådespelare.

När: Torsdag 27 augusti.

Var: Sänds från Vasateatern i Stockholm och visas i TV4 med start kl 20. Programledare är Petra Mede.

Galans favoriter: SVT:s terrorserie ”Kalifat” (fyra nomineringar) och Viaplays kärleksdrama ”Älska mig” (fyra nomineringar).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.