Josefine Thoren har jobbat som bartender i snart tio år. Det är länge, jämfört med många av hennes kvinnliga kollegor.
– Många har börjat men inte orkat stanna. Branschen har varit väldigt sexistisk och det har funnits en jargong som man förväntats tåla. Men det är aldrig okej att ha en klump i magen när man går hem för att behandlats illa, säger hon.
Josefine Thoren säger att det har blivit bättre och att respekten från både kollegor och gäster är annan idag.
– Jag har fått många frågor om att gå och hämta bartendern, men det förekommer inte alls längre för mig. Det är skönt. Och det är bra med ett pris som lyfter alla dessa otroliga kvinnor, det behövs förebilder i branschen.
I dag jobbar Josefine Thoren på Bar Bruno på Kyrkogatan i Göteborg där hon trivs alldeles, alldeles utmärkt.
– Vi har en familjär känsla med många återkommande gäster. Vi försöker skapa en hemmafest-känsla där vi har tid att se gästen fullt ut, menar Josefine Thoren.
Årets vinnare i Stellagalan
Stellabagare 2021
Sara Wennerström, Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge
Stellabartender 2021
Josefine Thoren, Bar Bruno, Göteborg
Stellakock 2021
Linnéa Liljedahl, Linnéa & Peter, Örnsköldsvik
Stellakonditor 2021
Frida Antonsson, Ritz konditori, Sölvesborg
Stellamedia 2021
Jennie Walldén, frilans Malmö
Stellamentor 2021
Natasha Hodzic Jansson, Fredrik på landet, Täby/Stockholm
Stellaservis 2021
Sarah Lindstrand Mboge, Svartsö krog, Stockholm
Stellasommelier 2021
Emma Höök, Talldungens Gårdshotell, Brösarp
Stellahederspris 2021
Christina Möller, Stockholm
I motiveringen till Josefine Thorens pris skriver juryn bland annat: ”hon har en gnistrande kreativ kraft, bubblande energi, gör spännande fermenteringsprojekt, infusionsexperiment samt utforskar nya cocktailkontinenter”.
– Det är en jättefin motivering. Jag gillar verkligen att testa nya saker och experimentera med bland annat olika fermenteringar. Jag testar mig fram, läser mycket och tycker det är roligt att se hur råvaror utvecklas när man hanterar dem på olika vis.
Somligt blir bra direkt, annat ratas eller räddas i sista stund. Bara en gång har det gått illa på riktigt.
– Jag slarvade med en fermentering som exploderade i kylen så det var glassplitter och grejer överallt. Det tog en stund att städa upp.
Just nu är det fokus på höstiga smaker som mörka bär, plommon och äpple. Och så har Josefine Thoren tagit fram en drink där hon använder kastanjer från trädet på barens innergård.
Hur ser du på din egen framtid i yrket?
– Jag vill utvecklas och komma vidare, men älskar verkligen att jobba i baren och vill stanna där. Men jag gör gärna olika sidoprojekt och gästspel och hoppas att vi dessutom kan öppna fler barer framöver.
Missa inget från GP Kultur!
Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.