Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Artisten Josefin Nilsson avled hastigt 2016, bara 46 år gammal. Arkivbild. Bild: Jessica Gow
Artisten Josefin Nilsson avled hastigt 2016, bara 46 år gammal. Arkivbild. Bild: Jessica Gow

Josefin Nilssons ex om misshandelsdomen

SVT-dokumentären om Josefin Nilsson väcker starka reaktioner. Under 90-talet misshandlades hon av sin dåvarande pojkvän, en skådespelare som i hovrätten dömdes till villkorlig dom. I samband med kritiken har Dramaten valt att ställa in föreställningar som han medverkar i.
– Men det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här, säger han till Expressen.

I SVT-dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" berättar familj, vänner och kollegor om hur Josefin Nilsson misshandlades psykiskt och fysiskt av sin dåvarande pojkvän. 1998 dömdes mannen i tingsrätten till tre månaders fängelse, något som hovrätten sänkte till en villkorlig dom.

LÄS MER: "Våld i nära relation är en ständigt pågående terror" skriver Johan Lindqvist

"Sådant som folk egentligen inte bryr sig om"

Nu uttalar sig mannen i Expressen om domen. Skådespelaren menar att det är en gammal historia som han redan har tagit konsekvenserna av.

– Den domen har jag ju i så fall redan fått genomlida för tjugo år sedan. Det är ju som att gå till vilken kriminell som helst och säga att nu ska man gå igenom det igen. Det går inte till så i svensk rättvisa, säger han till kvällstidningen och fortsätter:

– Ni vill skriva om detta men det är sådant som folk egentligen inte bryr sig om. Nu finns det en hel kvinnoorganisation som kan tänka sig bli upprörda av det här. Men det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras.

Kollegan: "Dags att ta ställning"

Samtidigt växer protesterna kring de uppgifter som framkommer i dokumentären om Josefin Nilssons liv. Hon dog 2016, bara 46 år gammal.

Skådespelaren Alexander Karim skriver i ett öppet brev på Nyheter24 att han har fått nog och att han härmed tackar nej till att vara med i "filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är".

Alexander Karim.. Bild: Janerik Henriksson/TT
Alexander Karim.. Bild: Janerik Henriksson/TT

"Jag känner att det är dags att ta ställning ordentligt. Det är dags att tacka nej. Så det gör jag nu. Till branschen. Ja, jag kommer att förlora pengar på det här. Det vet jag. Min karriär kanske går åt helvete men nu får det fanimej vara nog."

Ämnet har dominerat sociala medier under helgen med hashtaggen #brinnförjosefin som en av de mest diskuterade på Twitter. Utanför mannens arbetsplats hölls även en stor ljusmanifestation på lördagskvällen.

Nu har även Dramaten valt att ställa in föreställningar där mannen medverkar.

– Det är på grund av allt det som har hänt runt det här och i sociala medier. Ledningsgruppen fattade beslut att det här skulle vara bäst för alla, säger Lena Törner, pressansvarig på Dramaten.

"Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" finns på SVT Play och sänds fredag 29 mars i SVT2.

Fakta: Josefin Nilsson

Föddes på Gotland 1969.

Var medlem i den gotländska gruppen Ainbusk som slog igenom med låten "Jag mötte Lassie" 1990.

Gav ut soloalbumet "Shapes" 1993 med text och musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Tävlade i Melodifestivalen 2005.

Spelade i Måns Herngren och Hannes Holms filmer "Adam & Eva (1997) och "Det blir aldrig som man tänkt sig" (2000). (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.