Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Gardell flyttar sin föreställning The queen of fucking everything till Göteborg.
Jonas Gardell flyttar sin föreställning The queen of fucking everything till Göteborg. "Det kan bli läge att skaffa lägenhet i stan", konstaterar han. Bild: Nils Petter Nilsson

Jonas Gardell: Jag vill ingjuta hopp och mod i publiken

Jonas Gardell tar sin nya show till Göteborg. Den 26 september får The queen of fucking everything premiär på Lorensbergsteatern.

Premiären är satt till den 24 januari på Cirkus i Stockholm. Arbetet med föreställningen har pågått sedan flera år tillbaka och fortfarande slipar Jonas Gardell på innehållet.

– Dramaturgi är nog det jag är allra bäst på, så jag känner mig trygg. Men just nu handlar det om "kill your darlings" och det är svårt, konstaterar Jonas Gardell på telefon.

Maffigaste showen någonsin

Det är intensivt arbete som gäller fram till julhelgen för att få de sista bitarna på plats i det som på många sätt kommer att bli Jonas Gardells maffigaste show någonsin. Med bland annat specialskrivna låtar från Ulrik Munther och en handmålad dekor av konstnären Martin Jacobsson vill han visa att om man verkligen vill komma någonstans så kostar det.

– Vi i vår generation har blivit bortskämda med att allt är billigt: mat, kläder, flygresor. Men det ska kosta, man måste anstränga sig, om man ska åstadkomma något mer beständigt, säger Jonas Gardell.

Vill inte skicka räkningen till barnbarnen

Showen är sprungen ur en frustration över sakernas tillstånd. Polariseringen, klimathotet och hatet på sociala medier tärde på Jonas Gardell. Men han ville inte fastna i det negativa utan istället visa på alternativen.

– Jag kände så starkt att vi är bättre än såhär. Vi kan bättre. I Sverige har generation efter generation ansträngt sig och gjort uppoffringar för att nästa generation, våra barn, ska få det bättre än oss. Det bör vi lära oss av och fortsätta med, menar Jonas Gardell och fortsätter:

– Vad är alternativet? Fortsätter vi leva som vi gör skickar vi vidare räkningen till våra barnbarn. Det kan vi väl ändå inte göra?

LÄS MER: "Mamma kapade min roman"

Namnet på föreställningen ploppade upp i skallen under en intervju då en journalist lite ängsligt undrade vad hen skulle kalla Jonas Gardell: författare, komiker, homosexuell, artist...?

– I'm the queen of fucking everything, svarade jag. Och det kan alla vara. Vi måste sluta begränsa oss själva och varandra.

Du sprider verkligen hopp och energi, men var hämtar du din egen kraft?

– Jag arbetar, det är mitt sätt. Och det är väl just det där att det inte finns några genvägar. Man måste göra det ordentligt om det ska bli nåt.

LÄS MER: Gardell skildrar folkhemmet genom avvikarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.