Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Jon Skolmen är död

Den folkkäre skådespelaren Jon Skolmen har gått bort. Det rapporterar flera norska medier. Jon Skolmen är kanske mest känd för svensk publik för sin roll som Ole Bramserud i Lasse Åbergs filmserie "Sällskapsresan". Han blev 78 år gammal.

I över 40 år var den norske skådespelaren, komikern och revyförfattaren Jon Skolmen en folkkär profil i Norge. Mellan 1963 till 1981 var han anställd av NRK. Där ledde han flera barnprogram, vilka även sändes i svensk tv. Bland annat "Persiennen" från 1975.

Jon Skolmen är dock troligtvis mest känd för sin roll som Ole Bramserud i Sällskapsresefilmerna, även om han också har medverkat i TV-produktionerna "Nöjesmaskinen" och "Nöjesmassakern", samt i SVT:s julkalender från 1978, vilken ursprungligen saknade namn och i tv-tablån enbart kallades för "Julkalendern".

Han var även med i filmen "Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet".

Vännerna minns honom

Jon Skolmens ständige vapendragare Lasse Åberg säger till TT att han minns honom som en kul och empatisk kamrat.

– Och en perfekt sidekick till Stig-Helmer. Det är så många som sticker nu, Kim Anderzon och producenten till "Sällskapsresan"-filmerna, Bosse Jonsson. Och så nu Jon, säger Lasse Åberg till nyhetsbyrån.

TT: Fanns det något hos rollfiguren Ole som kom från Jon Skolmens egen personlighet?

– Det var väl inte så att han var den här mannen som trodde att han visste allting som han är i filmerna, men det var ju Jon som gjorde figuren. Stig-Helmer är väldigt flygrädd och det var faktiskt Jon i verkligheten, men annars så var han den här godmodige och vänlige mannen.

Även skådespelaren Sven Melander uttrycker sin sorg. Han spelade tillsammans med Jon Skolmen i Sällskapsresan.

– Han var en väldigt stor komiker med väldigt små medel, säger Sven Melander till Aftonbladet.

Avbröt sin karriär 2015

Sex filmer hann det bli om rollfigurerna Stig-Helmer och Ole. Den senaste, "Stig-Helmer story", kom 2011. Det var också då vännerna Skolmen och Åberg senast hade kontakt med varandra.

– Vi trodde att han skulle komma på premiären av musikalversionen av "Sällskapsresan" i Malmö för något år sedan, men han orkade inte. Han bodde ju i Oslo så det blev inte av att man sågs, säger Lasse Åberg till TT.

2015 meddelade Jon Skolmen att han inte tänkte göra fler filmer eller tv-program. I en intervju med norska Her og nå sade han att han njöt av pensionärslivet.

– Jag känner att jag har gjort mitt. Jag har inga planer på att stå på scen igen. När andra säger att de saknar rampljuset känner jag inte igen mig. Jag är en lat pensionär och nöjd med det, sade han.

Enligt besked från Backstage Management till NTB ska Jon Skolmen ha somnat in under torsdagskvällen omgiven av sin familj.

Han blev 78 år gammal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.