Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jon Christensen spelade som vinden och vågen

En av världens främsta jazztrummisar, norske Jon Christensen har dött. Tillsammans med bland annat jazzpianisten Keith Jarrett gjorde han det nordiska soundet internationellt.

Den skandinaviska, och inte minst den norska, jazzscenen har ett eget sound på den internationella kartan. En scen som inte minst ur ett internationellt perspektiv fått en viss aura över sig.

Ofta har den lyfts fram som inspirerad av fjordar och fjäll, en tystnad och stillhet från djupa skogar, och ett visst nordiskt allvar.

LÄS MER: Recension: "Poems for orchestra" – Anders Jormin

En av Nordens främsta jazzmusiker är den norske trumslagaren Jon Christensen som i tisdags natt avled i Oslo, 76 år gammal, och som nu sörjs över hela världen. Hans betydelse för den skandinaviska, och den internationella, jazzscenen är gigantisk, och listan på kända namn som han spelat med är meterlång.

Jon Christensens spel var nyskapande, med en tydlig lyhördhet för klang och rytm. Han spelade med en stor öppenhet, naturligt som vinden och vågen, och aldrig mer än nödvändigt – även om det kunde storma till under mer fria improvisationer.

Han började göra ett namn av sig under 1960-talet tillsammans med andra i dag välkända norska jazzmusiker som gitarristen Terje Rypdal, basisten Arild Andersen och inte minst saxofonisten Jan Garbarek.

Tillsammans släppte de 1970 skivan "Afric pepperbird" på producenten Manfred Eichers ikoniska skivbolag ECM, känt för sitt särskilda sound. På det skulle Jon Christensen släppa mer än hundra skivor under sitt liv. Året efter släppte han sin första skiva med den svenske jazzpianisten Bobo Stenson och Arild Andersen på bas.

LÄS MER: Bobo Stensons många bottnar

Under 1990-talet ersattes Andersen av Anders Jormin, professor i improvisation vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, på bas och tillsammans släppte de några av den den skandinaviska jazzens mest stilbildande skivor för pianotrio, "War orphans" och "Serenity".

Det stora internationella genomslaget kom 1974 med skivan "Belonging" med Polarpristagaren och en av världens främsta jazzpianister genom tiderna, Keith Jarrett, samt Jan Garbarek på saxofon och svenske Palle Danielsson på bas.

De släppte fem skivor tillsammans där framför allt de fantastiska "Belonging" och "My song" fortfarande tillhör världens mest omtyckta jazzskivor. Skivor fulla av kreativitet och spelglädje. Tidlös musik.

Jon Christensen, norsk jazztrummis, föddes 20 mars 1943 i Oslo, och dog 18 februari 2020 i Sagene i Oslo

Han var gift med skådespelaren och teaterchefen Ellen Horn. 2000 blev Horn kulturminister i Jens Stoltenbergs regering.

Han har spelat bland annat med Jan Allan, Rune Gustafsson, Bobo Stenson, Palle Danielsson, Jan Garbarerk, Terje Rypdal, Lars Danielsson, Steve Kuhn, Steve Swallow, Stan Getz, Sonny Rollins, Dexter Gordon, George Russell, Lee Konitz, Keith Jarrett, John Scofield, John Abercrombie, Ralph Towner, Enrico Rava, Charles Loyd och Tomasz Stanko.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.