Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Jan Andersson: John Prine – beundrad och blygsam

GP:s Jan Andersson minns John Prine, en artist och låtskrivare som tycktes trivas i skuggan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

John Prine är död. Beskedet kom inte som en överraskning, den hyllade singer/songwritern från Chicagoförorten Maywood har intensivvårdas för covid-19 sedan 26 mars och bar på flera underliggande sjukdomar, men det känns ändå ledsamt. Och precis som när radioprofilen Kerstin Behrendtz avled för två veckor sedan kliver coronaviruset för en stund fram ur det eviga bruset och kommer nära. Blir personligt.

John Prine blev aldrig det stora namnet, den där artisten som dina arbetskamrater eller kusiner gillade, men för oss som upptäckte hans musik fanns där verkliga berättelser att lyssna till, empatiska livsöden att ta del av, en hel värld att utforska. Bland sina ofta mer namnkunniga kollegor var han också en älskad och enormt uppskattad låtskrivare.

LÄS MER: John Prine - ett låtskrivaräss

Johnny Cash brukade lyssna på John Prine för att komma i rätt låtskrivarstämning, har dottern Rosanne Cash berättat, och Roger Waters har jämfört honom med John Lennon. Stjärnor som George Strait, Bette Midler, Paul Westerberg, Kris Kristofferson (som hörde John Prine spela i Chicago och hjälpte till att fixa skivkontrakt) och senare även countryartister som Dwight Yoakam, Lee Ann Womack och Amanda Shires stod alla i rad för att få jobba med John Prine eller i alla fall spela in någon av hans låtar.

"Bonnie har verkligen gjort den låten till sin egen", sade John Prine storsint när jag fick tillfälle att intervjua honom.

Enligt Huffington Post såg självaste Bob Dylan paralleller mellan John Prines sångtexter och Marcel Prousts existentialism. Dessutom har Sturgill Simpson, Jason Isbell och Margo Price hämtat inspiration i många av hans sånger – och peppat honom i sociala medier sedan han lades in på sjukhus.

När jag intervjuade Bonnie Raitt för ett par år sedan kom hon självmant in på John Prine, som hon då jämförde med författaren Mark Twain, och berättade om hur Prines starka ballad och kanske mest kända låt ”Angel from Montgomery” hjälpte till att skaka liv i hennes tynande karriär i början av 70-talet.

– Jag har hört en del underbara versioner av den låten men Bonnie Raitts tolkning ... wow alltså, God bless her. Bonnie har verkligen gjort den låten till sin egen, sade John Prine själv när jag fick tillfälle att intervjua honom.

Nyfiken på John Prine?

Lyssna på albumen: John Prine (1971), Sweet revenge (1973), Bruised orange (1978) och duettalbumet For better or worse (2016).

John Prine var sällan i Sverige och jag har aldrig sett honom spela live, vilket smärtar en del, men jag fick alltså en ”pratstund” med den blygsamme singer/songwritern inför hans besök på Konserthuset i Göteborg för rätt exakt tre år sedan.

Då var John Prine nyligen opererad för cancer och ville ta intervjun via mejl, men helst inte skriva något. För att lösa den knuten mejlade jag mina frågor till John Prines fru Fiona, som läste upp frågorna för sin make och därefter skickade tillbaka svaren i form av en ljudfil, där man tydligt hör turnébussen skramla i bakgrunden. Lite okonventionellt, men ändå charmigt och rätt effektivt.

När turistbussarna stannade till på hans gata hemma i Nashville var det inte för att stirra på honom

Jag lyssnar på den där intervjun nu. Påminns om att John Prine verkligen såg fram mot att komma till Sverige, han tyckte om att spela i länder han sällan besökte och där folk inte kände igen honom – vilket i och för sig aldrig varit ett större problem, skrattar hustrun Fiona och berättar om alla gatumusikanter längs Grafton Street i Dublin som sjungit ”Angel from Montgomery” utan att ha en aning om att det är låtskrivaren själv som står och lyssnar på dem.

LÄS MER: John Prine livshotande sjuk

Jag tror det passade honom bra. Han valde ju trots allt att hålla en så låg profil att Spotify lyfter fram både John Travolta och John Lundvik före John Prine. När turistbussarna stannade till på hans gata hemma i Nashville var det inte för att stirra på honom, utan för att plåta countrysångerskan och tv-stjärnan Kellie Pickler som bodde i huset intill.

– Det viktiga för mig är sångerna och musiken. Inte det runt omkring, sade han till GP.

Nu är John Prine död. Han blev 73 år.