Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johannes Nyholms mardröm i skogen

Johannes Nyholm är en av Nordens mest originella filmskapare, med smak för det surrealistiska. Nu tävlar han samtidigt i Göteborg, Sundance och Rotterdam med sitt nya nattsvarta drama "Koko-di Koko-da".

Redan i filmer som "Dockpojken" och "Las Palmas" kombinerar Johannes Nyholm på ett nyskapande vis animation, musikalitet och surrealistisk humor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

2016 långfilmsdebuterade han med "Jätten", som vann tre Guldbaggar: för bästa film, bästa manus och bästa mask och smink.

LÄS MER: Vi känner sorg för filmstaden Göteborg

Sedan dess har han arbetat med det nattsvarta dramat "Koko-di Koko-da", som nu tagits ut att tävla på tre filmfestivaler samtidigt: i amerikanska Sundance, Göteborg och i Rotterdam.

–Om "Jätten" är en slags drömvision är det här mer av en mardröm, sammanfattar regissören sitt verk när vi sitter i köket i hans rymliga ateljé i Kungsladugård.

Filmen kretsar kring ett par, spelat av Ylva Gallon och Leif Edlund, som nött ut varandra i förhållandet, och även drabbats av en stor sorg. Nu gör de en sista kraftansträngning för att hitta tillbaka till varandra under en tältsemester.

– De hamnar i en klaustrofobisk miljö, i en glänta, där de blir uppsökta av ett gycklarfölje som förnedrar dem och drar ner dem i en malström av terror, säger Johannes Nyholm och visar några rejält obehagliga scener ur filmen i datorn.

LÄS MER: Bråket mellan Göteborg och Film i Väst – detta har hänt

– Det jag vill är att man ska känna parets sorg, frustration och tillkortakommanden rent fysiskt. Det ska kännas som att inälvorna dras ur en, så som jag själv har känt i liknande situationer.

Den glänta där paret slår upp sitt tält blir till en teaterscen de inte kan fly ifrån förklarar Johannes Nyholm.

– Paret utsätts där för olika prövningar av tre figurer: en blodtörstig varitéartist, en muskulös man och en uttryckslös kvinna med en ondskefull hund.

Filmen har inslag av skräck, men även buskis. En del scener är animerade, och många kommer att känna igen regissörens vinjettfilm från Göteborgs filmfestival – som får blomma ut till en längre och fullständig historia.

– Simon Ohlsson ur Silverbullit och Olle Cornéer har skrivit originalmusik, delvis inspirerade av en speldosa med en gammal visa: "Vår tupp är död". Det är också därifrån titeln kommer, "Koko-di Koko-da", förklarar Johannes Nyholm.

Att gå omkring i hans ateljé, som vi gör en stund senare, är som att besöka ett slags surrealistiskt laboratorium i två rum. Ett ljusare, för förvaring av byggmaterial, med golvytor för rollsättning och inspelning. Och ett mörkare, inre rum med datorer bakom svarta skynken, rekvisita och skrämmande masker. Bland annat en gummimask, som Johannes Nyholm förklarar kommit till efter en avgjutning av musikern Ebbots huvud.

LÄS MER: Originellt om utanförskap och vänskap

– Se här, visst ser det ut som pizzadeg som rinner? säger han förtjust och pekar på den otäckt grisskära masken med ett blodigt sår vid ena tinningen.

Masken ska användas i regissörens nästa projekt.

– En serie kortfilmer, små kaotiska snuttar. Bara några minuter åt gången. Något väldigt energiskt, fult och bombastiskt. Efter en långfilm kan det vara skönt att göra något som går lite snabbare från idé till färdig verklighet, säger Johannes Nyholm.

Sedan visar han oss affischen till "Koko-di Koko-da", där en enorm vit katt med svart fluga tronar bland färgglada träklossar inför en grupp människor i miniatyr. Den surrealistiska kompositionen är typisk för Johannes Nyholm, vars film hyllats internationellt efter världspremiären i Sundance.

– Det blir ändå otroligt mäktigt att visa filmen just i Göteborg, där många av oss som gjort den bor.

Johannes Nyholm

Född: 1974 i Umeå, uppvuxen i Lund

Bor: i Göteborg

Utbildning: bland annat konst- och filmvetenskap på universitet, Datakonst på Valand och Konstfacks animationsutbildning i Eksjö

Filmer i urval: Dockpojken (2008), Drömmar från skogen (2009), Guldbaggebelönade kortfilmen Las Palmas (2011) som blev en You tube-succé och flerfaldigt Guldbaggeprisade Jätten (2016)

Aktuell: med sitt nya, nattsvarta surrealistiska drama Koko-di Koko-da, som tävlar om en miljon kronor i den Nordiska filmpristävlingen som avgörs nu på lördag. Filmen har svensk premiär på biografen Draken torsdag 31 januari och visas under helgen på Göteborgs filmfestival.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.