Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Theorin debuterar med öländsk deckare

En bohuslänsk skröna triggade Johan Theorin att skriva en öländsk deckare med spökstämning. Den är ett av de göteborgska inslagen i vårens bokutgivning.
Fröet till debutromanen Skumtimmen såddes för fem år sedan. Johan Theorin, som vikarierat en del som journalist på Göteborgs-Posten, jobbade då för Bohusläningen och intervjuade en gammal skeppare. I förbifarten berättade mannen om en vildsint ung man som fått hjälp av föräldrarna att fly utomlands sedan han begått ett våldsdåd. Efter flykten började föräldrarna få vykort utan avsändare från olika delar av världen. De fortsatte att komma - även efter att sonen dött, kommit hem i en kista och begravts.
- Jag vet inte ens om det är sant, men det är vad han berättade. En kort historia, ett mysterium som jag fortsatt att fundera på. Boken är mitt svar på vad som hände, säger göteborgaren Johan Theorin som förlagt handlingen till norra Öland där han har släkt och har bott många somrar.
Skumtimmen innehåller ett mord, jakten på en mördare och lite spöken. Själv tycker Johan Theorin att det är en deckare, men tillägger att boken i hög grad kretsar kring relationer.
Förlagschefen på Wahlström & Widstrand kallar Skumtimmen för "extraordinär" och slår upp den stort i vårens katalog. Men vägen dit har varit lång, berättar Johan Theorin som skrivit om boken tre gånger. Han hade först häng på ett annat förlag som bad honom skriva om två gånger. Efter sista omarbetningen skickade han den vidare till ytterligare tre förlag - som alla ville ge ut den.
Nu jobbar Johan Theorin som skribent på Framfab, men ägnar kvällar och helger åt att skriva på en uppföljare. Han berättar att den ska utspela sig vid en gammal fyrplats under den öländska bistra vintern och förmodligen innehålla ännu fler spöken än Skumtimmen.
- Jag gillar spökhistorier, säger han.
Den som tittar med Göteborgsorienterad blick i vårens kommande utgivningar finner också ett udda experiment i högen. Lotta Lotass ger i april ut Den vita jorden, hennes sjunde verk sedan debuten för sex år sedan. Det är en bok inom citationstecken. Lotta Lotass har nämligen skrivit en samling texter och lagt dem osorterat i en låda. Läsaren ska själv bringa ordning i de 148 sidorna som handlar om vetenskapliga upptäckter och industriella ansträngningar.
Våraktuell är också författaren och läkaren Ildikó Márky, som ställer ett äktenskap på sin spets i boken Orter långt från varandra. Och två Göteborgsbaserade poeter tittar fram med nytt, Sara Hallström med sin andra diktsamling Rötter smälter och Kennet Klemets som skrivit en diktsvit, Lux interior.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.