Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På den här arkivbilden från 2013 sitter Joseph Maldonado-Passage, som kallas Joe Exotic vid det zoo han brukade driva i Wynnewood, Okla i USA. Joe Exotic blev uppmärksammad genom dokumentären
På den här arkivbilden från 2013 sitter Joseph Maldonado-Passage, som kallas Joe Exotic vid det zoo han brukade driva i Wynnewood, Okla i USA. Joe Exotic blev uppmärksammad genom dokumentären "Tiger King" som visades på Netflix 2020. Bild: Sue Ogrocki

Joe Exotic från ”Tiger King” får lägre fängelsestraff

Förre djurparksägaren Joe Exotic, som blev ett namn via den uppmärksammade dokumentären ”Tiger King”, får nu ett lägre fängelsestraff. Han dömdes förra året till 22 års fängelse för anstiftan till mord, skriver nyhetsbyrån AFP.

Dokumentären ”Tiger King” från 2020 blev en av Netflixs mest sedda någonsin. Serien följde djurparksägaren Joseph Maldonado-Passage, som kallas Joe Exotic, och blev snabbt otroligt populär och omdebatterad.

Förra året dömdes Joe Exotic till 22 års fängelse för anstiftan till mord efter att han ska ha anlitat två lönnmördare för att döda hans ärkefiende Carole Baskin, som också är djurskötare, djurrättsaktivist djurparkskonkurrent.

LÄS MER: 68 kattdjur omhändertagna från Tiger King-djurparken

Sänkt straff

Men i veckan valde en domstol i USA att lätta på straffet efter att man ansett att det blivit för hårt. De två mordförsöken borde inte bedömts separat, utan som ett enskilt ärende då slutmålet var detsamma, att få bort konkurrenten Baskin, enligt den nya domen.

Efter det nya beslut ska Joe Exotic strafftid inte ligga mellan 22 och 27 år, utan mellan 17,5 och 22 år. Exotics advokat öppnar även upp för att tidigare okända uppgifter och bevis kan komma att sänka straffet ytterligare.

Joe Exotic har även dömts för brott mot djurrättslagar, han har hela tiden nekat till samtliga brottsanklagelser.

LÄS MER: Recension: "Tiger King" - Netflix

Ingen ny serie

Amazon hade tidigare planer på att göra en fiktiv serie om Joe Exotic och hans zoo, med Nicholas Cage i huvudrollen. Men nu har storföretaget valt att lägga ned produktionen av serien. Enligt Cage kan det ha berott på att materialet hunnit bli för inaktuellt.

LÄS MER: Efter Netflixsuccén "Tiger King" – så behandlas djuren i svenska djurparker

LÄS MER: Därför är vi så besatta av "Tiger king"

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.