Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jobbigt, kallt och underbart att vinna ”Robinson”

Det var byggarbasen Dennis Johansson, 33, från Skellefteå som brann starkast i årets final av ”Robinson”.
– Det gick som ett rus genom kroppen när jag vann.

Det är en glad platschef som svarar i telefon när GP når Dennis Johansson, årets vinnare i ”Robinson”, på entreprenadfirman Rekabs byggarbetsplats i Skellefteå ett par dagar innan finalen ska sändas i TV4.

– Det har varit full rulle här rätt länge nu. ”Robinson” är det enda kollegorna vill snacka om på fikarasterna, och det passerar nytt folk på bygget hela tiden. Då ska man upprepa sig och svara på samma frågor om och om igen, säger Dennis Johansson utan att låta det minsta nedstämd.

LÄS MER: Här är vinnarna i Expedition Robinson

Det är framförallt två frågor som brukar återvända: hur slutar tävlingen och ger programmet en rättvisande bild av verkligheten? Den första frågan är lätt att besvara, ”ni får vänta och se”, den andra kräver lite mer eftertanke.

– Till viss del stämmer det. Självklart vinklar TV4 ganska hårt för att våra personligheter ska markeras och gärna bli övertydliga, nog betedde man sig lite annorlunda där på stranden än hemmavid, men jag har inga problem med hur TV4 valde att skildra mig.

Robinsonstranden i Haparanda låg nästgårds

Från Skellefteå där Dennis Johansson bor är det 25 mil till playan i Haparandas skärgård där ”Robinson” spelades in. Men det är ändå tillräckligt nära för att det nästan skulle kännas som hemma.

– Nog tror jag att det fanns en fördel med att bo i samma, vad heter det ...

Klimatzon?

– (skratt) Geografiska område i alla fall. Vi åker ju 25 mil för att handla ibland, här uppe känns det inte som något större avstånd.

Men det var ändå kylan – den konstanta, sugande, fuktiga septemberkylan – som den vädervane norrlänningen hade svårast att hantera. Inte bristen på mat eller sömn, inte utslagstävlingarna eller programledaren Anders Öfvergårds hetsiga temperament.

– Hungern gick att hålla under kontroll men kylan var omöjlig att undvika. Du kunde som aldrig vara riktig varm, man gick runt där och frös, och på nätterna fanns inget extra täcke att dra på sig. Det var riktigt, riktigt jobbigt.

LÄS MER: "Robinson" i Sverige: "Lite tuffare"

Dessutom var söndagens final oviss in i det sista. När mållinjen närmade sig låg Dennis Johansson först, men rejält utmattad och lite förvirrad höll segern på att glida honom ur händerna då han helt glömde att tända den avgörande facklan.

– Ja herregud, jag ville bara komma i mål och var helt tom i skallen. Det var tur att de andra skrek och påminde mig. Efteråt gick det som ett rus genom kroppen. Jag var bara så himla glad och minns knappt vad som hände.

Nästa år återvänder ”Robinson” till värmen

Efter att ”Robinson” i snart 20 år spelats in på en rad olika tropiska öar flyttade hela produktionen förra året till det kylslagna kustbandet i Haparanda. Strax innan GP pratar med Dennis Johansson kommer dock nyheten om att ”Robinson” återvänder till värmen och att årets säsong spelas in i Västindien.

LÄS MER: Robinson flyttar utomlands igen

– Så himla typiskt. Jag har bara varit utomlands två gånger (Grekland och Turkiet) och hade hemskt gärna legat på en varm strand någonstans. Men samtidigt blev det här året rätt speciellt och jag tror att tittarna kommer att minnas den här säsongen ganska länge.

Du också kanske?

– Det kan man lugnt säga. Det här var en utmaning som jag kommer att minnas i resten av mitt liv. Av flera orsaker.

Friade till flickvännen direkt efter Robinson

I ett av avsnitten lovade Dennis Johansson sig själv och tittarna att han skulle fria till sin flickvän Ida Gunnarsson när han kom hem igen. Och mycket riktigt, så blev det också.

– Ringarna är inköpta och alla papper är påskrivna. Vi bara väntar på att coviden ska lugna sig så att vi kan bjuda in lite folk.

Blir det bröllop på stranden i Haparanda?

– (skratt) Nej du, det blir det inte!

LÄS MER: Tova-Sophia från Onsala kastades ut ur Robinson

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.