Till höger Joakim Olsson, till vänster honom som Diana Wolff.
Till höger Joakim Olsson, till vänster honom som Diana Wolff. Bild: Privat

Joakim från Göteborg är årets dragqueen

För bara 1,5 år sedan började Joakim Olsson från Göteborg att uppträda som dragqueen. I helgen blev han "Dragqueen of the year" på en tävling i Stockholm. Nu väntar QX-galan och förhoppningsvis en framtid som dragartist på heltid.

ANNONS
|

För nittonåriga Joakim Olssons del startade det när han förra året kontaktade klubben Gretas för att höra om de arrangerade tävlingar och uppträdanden för dragqueens. Det gjorde de och han fick komma på intervju, och sedan dess uppträder han regelbundet, främst där, men också på andra ställen.

Och i fredags var det dags för den årliga tävlingen "Dragqueen of the year" i Stockholm. Efter sitt tre minuter långa framförande – som han inledde iklädd en vit dräkt och ett stort brunt hår, vilket han senare rev av, bärandes en röd body med fransar och en kort peruk – stod de åtta tävlande på scen för att ta emot juryns dom.

ANNONS

Namnet en hyllning till familjevännen

– Sedan sa de mitt namn, Diana Wolff, då svartnade det till för mig. Jag såg ingenting, hörde ingenting. Alla andra dragqueens drog fram mig. Jag var så chockad, säger Joakim Olsson.

Artistnamnet – Diana Wolff – är en kombination av en av hans idoler, Diana Ross, och Rikard Wolff, som var en nära vän till Joakims familj.

– Någon vecka innan han dog frågade jag om jag kunde ta hans namn som artistnamn, då blev han jätteglad. Han gav mig jättemycket självförtroende när jag var yngre, utan honom hade jag inte klarat av vad jag gör i dag.

Vad är skillnaden mellan Joakim och Diana?

– Jag säger inte att jag klär ut mig, jag klär upp mig. Diana Wolff är en del av mig, hon är bara en överdriven, extra glamourös version av Joakim. Fast jag får vissa personlighetsdrag, jag får ett helt annat självförtroende och självrespekt, och jag är inte blyg för någonting. Det blir lite som en sköld.

– Jag försöker skapa någon sorts kvinnlig illusion, fast den är väldigt överdriven. Det är inte många kvinnor som skulle gått med det sminket jag har på mig.

Han säger att scenen växt de senaste åren. Tidigare var Christer Lindarw och Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson de mest namnkunniga. Nu finns det fler yngre förmågor, och med tv-serien "Rupauls dragrace" har uppmärksamheten skjutit i höjden. Artisterna får bättre och bättre betalt. I framtiden hoppas Joakim Olsson kunna försörja sig som drag på heltid.

ANNONS

Efter segern i "Dragqueen of the year" är Joakim Olsson nu direkt nominerad i kategorin "Årets dragqueen" inför QX-galan i vår.

– Det är många som jag idoliserar som kommer dit. Så jag kommer få en fett större panikattack om jag vinner där än vad jag hade nu, säger Joakim Olsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS