Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

JK väcker nu åtal mot skribenten Cissi Wallin. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
JK väcker nu åtal mot skribenten Cissi Wallin. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

JK väcker åtal om grovt förtal mot Cissi Wallin

Justitiekanslern (JK) väcker nu åtal om tryckfrihetsbrott mot skribenten Cissi Wallin. Det rapporterar DN. Åtalet rör hennes bok ”Allt som var mitt”.

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal för sin bok ”Allt som var mitt”. Det har JK beslutat enligt DN.

Justitiekanslern Mari Heidenborg säger att det delvis beror på att hon tidigare dömts för samma uppgifter.

– Jag anser att de uppgifter hon lämnat i boken är brottsliga och jag anser också att det finns skäl för mig att väcka ett allmänt åtal. Det har ju framför allt att göra med att hon har dömts för samma uppgifter tidigare, säger Mari Heidenborg till DN.

Cissi Wallin dömdes 2019 i Stockholms tingsrätt för grovt förtal mot en känd svensk journalist. Det är också han som har anmält ärendet till JK enligt tidningen.

LÄS MER: Cissi Wallin gör avbön: skäms över sitt agerade på nätet

Förlag sa nej till utgivning

Från början var tanken att bokförlaget Atlas skulle ge ut ”Allt som var mitt”, men de ångrade sig sedan en expert på tryckfrihet gått igenom manuset. Då valde Cissi Wallin att ge ut boken på egen hand.

Cissi Wallin har tidigare sagt till GP att det vore bisarrt att inte få publicera sin egen historia. Hon har uppgett att hon ser sig som en aktivist och att boken är en del av hennes feministiska kamp.

– Män har berättat saker i åratal. Skrivit böcker om exfruar eller pekat ut kända kvinnor som psykiskt sjuka utan att det kallats förtal. När kvinnor börjar berätta om vad män gjort, även i slutna Facebookgrupper, då är det plötsligt en stor samhällsfara. Det är konstigt att yttrandefrihet inte är lika mycket värd när det inte handlar om Flashback eller rätten att få säga n-ordet, har Cissi Wallin tidigare sagt till GP.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.