Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jazzfestival med smak av Sydeuropa

Gamlestans jazzfestival har flyttat från maj till oktober - för att locka internationella gäster. På onsdag är det premiär för den femte upplagan av Gmlstn jazz.

Tanken med att lägga festivalen den här tiden på året är att det ska bli lättare att få hit internationella artister eftersom man kan samordna bokningarna med Stockholm och Umeå jazzfestivaler som också äger rum i oktober.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men effekten av det märks först nästa år, i år har Gmlstn jazz kortats till fem dagar mot tidigare åtta.

– Vi har också försökt koncentrera festivalen geografiskt, och vara här i Gamlestaden så mycket som möjligt, säger Silvia Sardeira, som är ny producent för i år.

Vi träffas på Wine mechanics, där vindruvor ligger och jäser i stora rostfria kar bakom en glasvägg i restaurangen. Framför den ska en låg scen byggas upp och publiken kan ta plats vid borden.

LÄS MER: "En av årets höjdpunkter"

Silvia Sardeira som har rötter i Portugal är nöjd med kopplingen till vin och till Sydeuropa, på torsdagen spelar en spansk grupp – från vindistriktet Rioja faktiskt, senare samma kväll uppträder Maria João Ogres trio från Portugal.

– Hon var huvudakt på European jazz conference i Lissabon i september och har tidigare spelat med bland andra Bobby McFerrin, säger Silvia Sardeira.

På fredag smälter jazzfestivalen in i Kulturnatta och bidrar med gratiskonsert i Gamlestadens medborgarhus, i Hjällbo kyrka och på Bellevue jazz.

– Björn Meyer som spelar i Gamlestadens medborgarhus är en av mina favoriter. Han är influerad av musik från Mellanöstern och från Japan och spelar på en sex-strängad bas med pedaler.

Musik och poesi nästa år

På lördag är festivalen tillbaka på Wine mechanics med två konserter, sedan fortsätter kvällen på Italienska klubben i närheten.

– Den ligger på promenadavstånd och vi tänker att alla kan gå dit tillsammans, vägen ska märkas ut på ett kreativt sätt. Hanna Tolf som uppträder på Italienska föreningen är en artist på väg uppåt, jag tror hon kommer att nå internationell nivå om ett par år.

LÄS MER: Wättring briljerar med stor ensemble

ADHD från Island avslutar lördagens konserter.

– De spelar nordisk jazz, påminner lite om Odd jobb, men det finns också något isländskt i deras musik.

Söndagen innehåller bland annat en familjekonsert med gruppen Slabang.

Liksom förra året värmer festivalen upp med bastujazz på onsdagen. Korta solokonserter inne i den avstängda bastun följs av konsert i roddklubbens föreningslokal.

Årets jazzfestival har förresten redan tjuvstartat. Den 25 september uppträdde poeten Bob Hansson tillsammans med Susanna Risberg trio på Gamlestadens medborgarhus. Kombinationen poesi och musik är något som Silvia Sardeira hoppas kunna fortsätta med nästa år på nya Världslitteraturhuset i Gamlestan.

– Här i området händer det mycket nytt och nästa år hoppas vi att festivalen har blivit större och ännu bättre, säger hon.

LÄS MER: Hallå där Otis Sandsjö ...

Fakta: Program Gmlstn jazz

ONSDAG

Bastujazz på Göteborgs roddförening, Långedrag. Med Nina de Heney, Signe Lykkebo Dahlgreen, William Soovik och Otis Sandsjö.

TORSDAG

Tommy Caggiani Therion Trio, Maria João Ogre. Wine Mechanics i Gamlestan.

FREDAG.

Naoko Sakata, Hjällbo kyrka.

Björn Meyer, Gamlestadens Medborgarhus.

Axel Mårdsjö & Eric Liftig, Lars Jansson Trio. Bellevue Jazz

LÖRDAG

We Float. Esinam. Wine Mechanics

Hannah Tolf Band. ADHD. Italienska Föreningen

Jam på Unity jazz.

SÖNDAG

Slabang, familjekonsert: Moster Franzie - den första katten i luften. Kafferostare Per Nordby

Stacey Kent, Claes Crona trio, Jim Tomlinson. Dergårdsteatern, Lerum

Organic Organ Trio. Nylöse kyrka.

-

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.