Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Växer med plantan. Jaqee kliver in på scenen med låten
Växer med plantan. Jaqee kliver in på scenen med låten "Feed me" i första akten. "I musikalen från 1986 är det Levi Stubbs, en 'old soul man' som gör rösten, han gör svåra grejer och det är något för mig att jobba på för att komma åt den energin." Bild: Thomas Johansson

Jaqee: "Plantan i Little shop of horrors är grandios på alla möjliga sätt"

PREMIÄR. "Jag gör allt som gör mig obekväm" säger artisten Jaqee som nu kliver ur sin comfort zone och in på Stadsteaterns scen. Här berättar hon för GP:s Hanna Tornbrant om rollen som växande, blodtörstig växt i "Little shop of horrors".

"Att spela en köttätande planta är kul – och en jätteutmaning för mig. Jag fick frågan på mail när jag åkte turnébuss i somras, då hade jag ingen aning om vad detta skulle betyda, men jag sa ändå ja. Jag har en tendens att slänga mig in i saker som jag inte har så mycket koll på. Det är också ett sätt att växa. Det är ett förtroende såklart att få frågan, och när Göteborgs stadsteater frågar då är det något som är genomtänkt. Det handlar om tillit. Nu älskar jag den här plantan. Jag kan inte avslöja allt, men jag kommer mestadels att vara utanför själva kostymen. Plantan blir ju större och större, den får annan skepnad, annan energi. Den är väldigt vacker.

LÄS MER: Hilda Hellwig släpper lös de vilda damerna

Att vara inom teaterväggar är nytt för mig, repliker och skådespeleri. Jag har jobbat från panik; ”shit jag fixar inte det här” till att känna att visst, det går till slut. Vi har repat sammanlagt tio veckor, i dag är jag på en mycket bättre plats än jag var när vi började. Jag är inte riktigt framme än, men det är en fin process.

Jag har sett filmen "Little shop of horrors" ett par gånger. Men jag förbereder mig oftast genom att hålla mig lugn – tills jag måste explodera. Just nu jobbar jag mycket med rösten, jag måste ta ner den ännu mer i tonläge för att hitta en låg kraft, en stor röst. Det är absolut ett annat sätt att sjunga än hur jag sjunger annars. Jag försöker matcha plantan, den blir ju större och större. Jag behöver också jobba med att synkronisera rösten och energin, och få ihop det visuellt, publiken ser ju både plantan och mig.

LÄS MER: Mattias Andersson hittade en ny röst i "Hierarchy of needs"

Plantans repliker är på engelska och de andra talar svenska. Vi har bestämt att plantan kan göra precis vad den vill inklusive prata på ett annat språk. Den verkar i ett eget universum, är grandios på alla möjliga sätt. Den är också väldigt smart.

Musiken i "Little shop of horrors" är förstås ingen Jaqee-musik. Det är musikal. Det har varit en utmaning för mig att komma åt det musikaliskt. När jag står på en vanlig rockscen jobbar jag med känslan på ett annat sätt. Här ska jag vara väldigt aggressiv emellanåt, mjuk emellanåt och rapp i rösten emellanåt. Det är en annan stil för mig och ett annat sätt för mig att tänka musikaliskt.

LÄS MER: Dubbel resa för skådespelarna i "I and you"

Mitt liv finns i Kreuzberg i Berlin, med mina döttrar som är sju och snart fyra år. Vi är i Göteborg två-tre gånger om året, jag har en bror och en mamma här, kusinerna här. Förutom att jag jobbar med musikalen just nu, så kör jag på med min egen musik. Det har varit mycket mammafokuserat för mig de senaste åren, men nu känner jag att mitt kreativa jag börjar vakna till liv. Jag kommer att släppa ny musik – exakt när vet jag inte, men det finns några låtar som är nästan färdiga. Det är mycket glädje i att skriva musik och att peta i detaljer i studion, det är också ett nytt sätt att växa i sin kreativitet.

LÄS MER: Rikard Lekander om "Flickan med svavelstickorna" på Backa teater

Jag har insett att jag har talang för att producera, jag börjar släppa fram den energin mer och mer. Det är lite mitt mål nu, att komma åt den världen, att ta mer plats som kreativ i studion. Uppdraget med musikalen ger också mersmak. Jag får inspiration, jag växer. Stadsteatern har verkligen plockat mig ur min comfort zone. Jag har alltid varit nyfiken, blir lätt uttråkad om jag gör samma sak för länge. Även i de mest kritiska ögonblicken i mitt liv har det har varit någon som sagt något som triggat mig vidare. Nu kör jag på. Jag gör allt som gör mig obekväm."

LÄS MER: Jaqees musik fortsätter skina

Vem: Jaqee, Jaqueline Nakiri Nalubale, sångerska med rötterna i Uganda, uppvuxen i Göteborg. Gör rollen som den köttätande växten Audrey II i "Little shop of horrors" på Göteborgs stadsteater. Jaqees senaste album "Fly high" kom 2017.

Vad: "Little shop of horrors" utspelar sig i Mushnik's blomsterbutik där biträdet Seymour tar hand om en märklig, blodtörstig planta. Gjordes först som lågbudgetfilm 1960, sattes upp som musikal off-Broadway och blev på 80-talet film i regi av Frank Oz.

När: Premiär 5 april 2019, i regi av Angelina Stojčevska, Göteborgs stadsteater.

Jaqee väljer:

Platsen:

Kreuzberg. 36:an alltså, inte 61:an. Det är väldigt multikulti, det är där mina barn växer upp, jag har mycket stöd där. När det verkligen krisar till sig går hela området ihop. Där får jag också väldigt mycket inspiration och du kan vara dig själv, kostym eller trashiga kläder, allt är ok.

Personen:

Mina barn. De grundar mig. De lär mig mycket om att ge, att bry sig, att inte vara så egocentrisk.

Siffran:

Sju. Jag vet inte varför. Det är en bra siffra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.