Japanska modedesignern Issey Miyake död

Modeskaparen Issey Miyake, som bland annat ligger bakom Steve Jobs ikoniska polotröjor, är död. Det rapporterar bland andra BBC. Han blev 84 år.

ANNONS
|

Issey Miyake var känd för sin modedesign och sina parfymer. Han designade bland annat Steve Jobs ikoniska polotröjor och var känd för att experimentera med traditionella och moderna tekniker.

Han var en av de unga japanska designers som nådde framgång i Paris på 60-talet, där han arbetade med stora namn som Guy Laroche och Hubert de Givenchy. Därefter flyttade han till New York där han bodde under en kortare period innan han flyttade tillbaka till Tokyo 1970.

Under det sena 1980-talet utvecklade han en egen plisseringsteknik som gick ut på att vira tyger genom lager av papper och lägga dem i en värmepress så att plaggen behöll sin veckade form. Tekniken, som kallades ”Pleats, Please” anammades av modevärlden och blev också till ett av Issey Miyakes signaturmärken.

ANNONS

Överlevde atombomben i Hiroshima

Hans karriär inom mode sträcker sig över mer än 50 år. Enligt japansk media dog Miyake av cancer i levern och en privat begravningceremoni har redan genomförts.

Miyake föddes i Hiroshima och var bara sju år gammal när atombomben släpptes över staden. Han var dock ovillig att prata om denna upplevelse. I en artikel i New York Times 2009 skrev han inte ville bli märkt som ”designern som överlevde bomben”.

Issey Miyake blev 84 år.

LÄS MER:Olivia Newton-John är död

LÄS MER:Bilderna på Olena Zelenska har ett tydligt budskap

LÄS MER:Sommarens mode innehåller tydliga hippie-inslag

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS