Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Janne Schaffer gjorde en oväntad spelning för statsministern. Bild: Edith Camilla Svensson

Janne Schaffers oväntade coronaspelning för statsministern i skogen

I helgen spelar Janne Schaffer på Tjörn och Åstol som en del i sin jubileumsturné. Den kände gitarristen har kommit igång efter en ringrostig corona-premiär i Mellösa där han stoppades av Säpo.

Det må vara en rådande pandemi, men det hindrar inte Janne Schaffer, 74 år. På fredag spelar han på Tjörns havspensionat och dagen efter på Åstols rökeri.

– Att ha det här yrket innebär en stor risk över huvud taget. Men jag har varit försiktig och gått på det sunda förnuftet. Vi håller avstånd och konserterna är för femtio personer, säger han.

Som för de flesta musiker har det varit tufft sedan coronapandemin bröt ut i Sverige och det dröjde månader innan Janne Schaffer kunde ta sig ut. Han funderade på om karriären kanske var slut nu.

Oväntade mötet i skogen

Men den 26 juni var det ändå dags för ett gig – på Klämman i Mellösa. För den som inte direkt känner igen ortsnamnet ligger det i Södermanland, strax norr om Flen.

– Det är alltså grusvägar dit. Men det är ett vanligt, jättetrevligt ställe, säger Janne Schaffer.

LÄS MER: Bruce Springsteen släpper ”Letter to you” i oktober

Men vanligt blev det inte. Innan konserten kom det fram en man i kostym. Han berättade att han var från Säpo.

För Mellösa ligger inte bara nära Flen utan också Harpsund, statsministerns herrgård som har använts som rekreationshus och mötesplats för informella överläggningar av regeringschefer sedan den donerades till Tage Erlander 1953.

– Stefan Löfven kom förbi. Det var väldigt hedrande. Jag var ju lite ringrostig, men jag tänkte att om han kommer och lyssnar är det kanske värt att hålla på ett tag till.

Tur är väl det för besökarna på Tjörn och Åstol som nu ska få se Janne Schaffers show ”My Music Story”, där han går igenom sina 50 år som artist med snack och dänger av exempelvis Ted Gärdestad och Abba.

LÄS MER: Lill Lindfors vill rädda GWO

Då spelar Janne Schaffer på Västkusten

Fredag 11 september, 19:00 på Tjörns Havspensionat

Lördag 12 september, 19:00 på Åstols Rökeri

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.