Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Craig med de kvinnloga storstjärnorna ur ”No Time to Die”  Lashana Lynch (till vänster) och Lea Seydoux (höger). Bild: TT-Reuters
Daniel Craig med de kvinnloga storstjärnorna ur ”No Time to Die” Lashana Lynch (till vänster) och Lea Seydoux (höger). Bild: TT-Reuters

James Bond får en ”feministisk” fortsättning

En ny James Bond-trilogi ska skrivas av Kim Sherwood, som därmed blir den första kvinnan att gestalta Ian Flemings rollfigur. ”Det är en dröm som blir sann för mig” skriver författaren och Bond-fantasten själv på Instagram.

Ända sedan hon såg Pierce Brosnan dyka från dammen i Bondfilmen ”GoldenEye” (1995) har den brittiska författaren Kim Sherwood varit fascinerad av rollfiguren. Mest känd är hon för sin debutroman ”Testament” från 2018, och nu rapporterar The Bookseller att det blir 32-åriga Sherwood, född i Bath, som får förtroendet att utforma agent 007:s framtida universum. Hon förväntas leverera en serie ”djärva, snabba och sexiga” spionhistorier. Utmaningen är stor, liksom friheten att utforma något nytt.

LÄS MER: Kanske dags för James Bond att gå i pension?

”En ny generation 00-agenter”

Förläggaren HarperCollins skriver ”Bond är inte längre där, han antas vara antingen tillfångatagen eller till och med död. Alla hans jämnåriga är borta och en ny generation 00-agenter har rekryterats för att ersätta dem och fortsätta bekämpa nya globala hot. Samtidigt letar M och Moneypenny efter en mullvad inom M16. Kommer sanningen att hinna avslöjas i tid eller blir detta slutet på 00-agentorganisationen?”

Första boken av Kim Sherwood har ännu ingen titel, men den kommer att finnas ute i handeln i september 2022.

LÄS MER: James Bond-filmerna – från bäst till sämst

Ett fortsatt litterärt liv

James Bond som rollfigur dök först upp 1953 i ”Casino Royale” – den första i en serie romaner skrivna av Ian Fleming. Sedan dess har den hårföre agenten figurerat i en rad framgångsrika filmer från 1962 och framåt, samt i allt från datorspel till serier.

När Fleming gick bort 1964 fick Bond fortsatt litterärt liv, bland annat i händerna på Kingsley Amis, Sebastian Faulks, Anthony Horowitz och John Gardner. Nu står Kim Sherwood på tur, och för första gången kommer berättelsen därmed alltså att skildras av en kvinnlig författare.

Själv är Kim Sherwood överförtjust över uppdraget och menar att Bond inte bara är ”tidlös” utan också har förmåga att förändras med tiden.

Det är ovanligt att drömmar går i uppfyllelse, och jag är tacksam över att familjen Fleming ger mig den här otroliga möjligheten.

LÄS MER: Recension: ”No time to die” i regi av Cary Joji Fukunaga

Författaren säger till The Bookseller att Bond är ”en av hennes livs stora kärlekar”.

– Redan tidigt började jag läsa Ian Flemings romaner, berättar hon och fortsätter:

– Som tonåring valde jag Fleming när vår engelsklärare bad oss skriva om någon författare vi beundrade. Jag har fortfarande kvar den uppsatsen. Ända sedan dess har jag drömt om att skriva James Bond. Det är ovanligt att drömmar går i uppfyllelse, och jag är tacksam över att familjen Fleming ger mig den här otroliga möjligheten. Jag känner mig hedrad att få bli den första romanförfattaren som får lov att expandera Bond-universumet genom att lägga till nya rollfigurer vid sidan om att gjuta nytt liv i gamla favoriter. Jag kunde inte vara mer exalterad och ser fram emot att få introducera mina egna 00-agenter till denna nya värld.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.