Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jamaica Kincaid, författare och professor i african american studies på Harvard, kommer till Scener & samtal i Göteborg. Bild: Tomas Oneborg / TT
Jamaica Kincaid, författare och professor i african american studies på Harvard, kommer till Scener & samtal i Göteborg. Bild: Tomas Oneborg / TT

Jamaica Kincaid till litteraturfestivalen Scener och samtal

För tredje året i rad, flyttar Scener och samtal in i Världskulturmuseet. Programmet speglar Göteborg som litteraturstad.

Den ideella föreningen Göteborgs litteraturhus vill ta tillvara på allmänhetens och medlemmarnas litterära engagemang.

– Vi har dels försökt att visa vad som sker i Göteborgs litteraturhus, genom ett slags best of-program där vi har lyft fram vad vi tycker är spännande aktörer i Göteborg – och dels så har vi fått hit några av våra absoluta favoritförfattare, säger programansvarige Olav Fumarola Unsgaard.

Förutom stora internationella gäster, så som författaren Jamaica Kincaid och filosofen Chantal Mouffe, så har arrangörerna velat spegla de lokala förmågorna. En programpunkt utgår från två poesiskolor: Qalam som leds av Johannes Anyuru och Mer än ord, som leds av Vic vem.

LÄS MER: Festlig festival för litterära närmanden

Arrangörerna har som mål att skapa en dynamik i samtalen, snarare än att författare ska presentera sina senaste verk. I en av programpunkterna möts poeterna Olivia Bergdahl, Lina Ekdahl och Ortens bästa poet-vinnaren Mona Monasa.

– Vad händer när du läser poesi inför publik och när du ska överföra det till skriven text? Vi har försökt att hitta oväntade möten och aktörer som vanligtvis inte pratar med varandra. Förhoppningsvis sker någonting oväntat, säger Olav Fumarola Unsgaard.

LÄS MER: Litteratur på flera scener även i höst

Festivalen rymmer också fester. På lördagen slår Skrivarkollektivet GBG sig samman med Klubb High Time för en efterfest på Studio HPKSM. Under kvällen står Tilde Hjelm på scen.

Festivalen pågår den 26 - 28 september.

Tre programpunkter du inte får missa, enligt programansvarige Olav Fumarola Unsgaard:

Samtal mellan Jamaica Kincaid och Kayo Mpoyi

"Radikal demokrati" med filosofen Chantal Mouffe och Leonidas Aretakis

"Osebol, Kvidinge och Biskopsgården" – att berätta om en plats med många röster" med Christofer Bocker, Marit Kapla och John Skoog

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.