Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ozzy började skriva texter i tidig ålder under uppväxten i Rosengård
Ozzy började skriva texter i tidig ålder under uppväxten i Rosengård

"Jag vill visa att man får vara den man är"

Efter genombrottet 2013 trodde alla att Rosengårdsrapparen Ozzy skulle ta Sverige med storm. Sedan blev det tyst, tills nu. GP:s Francisco Ramirez Franzén pratade med Ozzy om varför genombrottet dröjde och kärleken till skrivandet.

Osmand ”Ozzy” Maxamed kom till Sverige med sin mamma och sina fem bröder när han var fem månader gammal. Hans pappa dog i krig i Somalia innan Ozzy ens var född. Under uppväxtåren i stadsdelen Rosengård började Ozzy tidigt att skriva dikter. Han hade fått ett tips av skolpsykologen: om han kände sig arg skulle han sätta sig och bara skriva ner alla sina känslor.

I hemmet lyssnade hans äldre bröder på rap från England och en ung Ozzy gillade vad han hörde. Som 13-åring förvandlades de dikter han skrev allt oftare till raptexter som han rappade över sin kompis Durims, ”DurimKid”, beats. Då var musiken en lek och det var först när Ozzy var 17 han kände att han hade något speciellt, en känsla som sa att om han bara fortsatte så skulle det leda honom någonstans. När han 2013 fick lägga en vers på en remix av Kartellens låt AM43 kom det första genombrottet. Hajpen följdes upp med ett hyllat gästinhopp på Abidaz skiva In och ut men sedan blev det tyst, tills nu.

LÄS MER: Då spelar din favorit på Way out West - speldagarna spikade

Hyllad debut

När Ozzys debutalbum Ett öga rött släpptes i maj på egna skivbolaget PLAY66 hyllades det av en enig kritikerkår. I ett svenskt hiphoplandskap som började kännas väl likriktat och Stockholmscentrerat var Ozzy, med sin säregna skånska rap och målande litterära texter, en välkommen och efterlängtad frisk fläkt.

Hur kom det sig att det tog så lång tid från det att du slog igenom till att albumet kom?

– Först åkte vi jag och DurimKid upp till Stockholm för att jobba med andra producenter där. Det kändes som ett maskineri som försökte tämja en. Vi hade en bild och vilda tankar om hur det skulle låta men de ville ge oss ett sound som vi inte kunde representera.

Så då jobbade ni vidare själva?

– Ja, det tog lite tid för oss att hitta rätt sound och känsla. När vi var klara med skivan fick vi komplikationer med Durims dator. Den flippade och vi kunde inte få ut något av det vi spelat in, allt gick förlorat. De första veckorna eter det var riktigt jobbiga, men vi andades och sedan började vi om.

Var det då lättare att spela in låtarna en andra gång?

– Nej, alltså den enda låten som är kvar från den försvunna skivan är Här hela kvällen. De gamla låtarna var så förankrade i en tid att det skulle varit omöjligt att återskapa känslan i dem. Det kändes tråkigt att man visste att det skulle ta lång tid att skriva nya låtar men det var bara att ta tag i det igen. Men i slutändan var det positivt, det blev en bättre och mer intressant skiva.

Du har ju blivit väldigt hyllad för dina texter, hur kommer de till?

– Jag skriver varje dag, skrivandet är min första kärlek och det pågår hela tiden. Det viktigaste är att uttrycket är ärligt och det bästa kortet jag har på hand är mig själv. Jag har bra disciplin i att inte hamna i strukturer och slang i texterna som inte tillhör mig.

När du skriver texterna, ser du någon mottagare för dem?

– Jag har alltid skrivit för att det är viktigt för mig som människa, men jag kommer från Rosengård, det är en viss typ av miljö. Jag vill visa att man får vara den man är. Ingen ska döma mig eller någon annan för att vi inte vill passa in i en mall. Även inom hiphop har det funnits många mallar att följa men de är bara där för att rivas. Hiphop är det som är fritt.

Att inte behöva anpassa sig, är det också en av anledningarna till att ni släpper på eget bolag?

– Ja, jag vill ha kontroll över min musik. Det har alltid varit en dröm att ha ett eget skivbolag. Egentligen tycker jag att det är lite jobbigt att vara artist och synas så i framtiden hoppas jag kunna ta ett steg bakåt och bara vara låtskrivare, nu bygger vi en grund så att det ska löna sig i längden. Jag hör ett och annat hur det är för andra. Skivbolag som bestämmer när en singel ska komma, när det ska vara turné när man ska ta en paus. Branschen ska inte ha sista ordet över min karriär.

Fakta Ozzy

Namn: Osmand "Ozzy" Maxamed

Ålder: 26 år

Aktuell med: Släppte i år debutalbumet Ett öga rött. Spelar under torsdagen på Way out west och deltar på lördagen i ett samtal om ordets kraft tillsammans med Jessika Gedin och Jonas Hassen Khemiri.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.