Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karl Lagerfeld har uttalat sig kritisk om mjukisbyxan. Bild: Christophe Ena

Johan Wanloo: Jag vill ha mjukisbyxor på mig dygnet runt

Grundskolan Jensen och Karl Lagerfeld har fel – mina bekväma kläder är ett tecken på självrespekt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

På grund av att grundskolan Jensen uppmanat sina elever att klä sig propert så har något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, nämligen mjukisbyxor, kommit på tapeten. Skolans rektor Sebastian Nyrén Vannemyr anser att mjukisbyxor signalerar machokultur, droger och kriminalitet.

LÄS MER: Rektorns mejl till föräldrarna: ”Jensen är inte för alla”

Jag förstår verkligen ingenting. Här trodde jag att gangsters bar tredelad kostym, blommor i knapphålet och en elegant hatt på sniskan. Låt mig försöka förklara vad mjukisbyxor betyder för mig:

Det allra mest overkliga i en film är inte rymdskepp, gigantiska skräcködlor som sprutar radioaktiv eld eller Tom Cruise som springer snabbare än en explosion. Det är varenda scen när folk kommer till sina hem och fortsätter ha vanliga kläder på sig. Det är, i alla fall i min värld, mer science fiction än något annat.

Jag bär mjukisbyxor ungefär 80% av dygnets alla timmar. Inte för att jag vill framstå som en gangster. Utan för att jag bara har ett enda liv som jag inte tänker slösa bort genom att plåga mig själv bärandes vanliga, trånga och obekväma kläder. Min kropp, mitt val.

LÄS MER: Grundskola i Göteborg inför klädkod för sina elever

Jag bar strumpor i sandaler långt innan modeskribenter och samtidsspanare bestämde sig för att det var trendigt. Inte för att jag på något sätt har bättre koll än någon annan. Utan för att gå i ett par mjuka sandaler med strumpor är som att gå på moln.

I en perfekt värld hade jag aldrig burit något annat än mjukisbyxor dygnet runt. Det enda som hade kunnat få mig att ta av mig den är om det hade funnits en onepiece i min storlek.

Grundskolan Jensen skriver i ett brev till föräldrarna att de inte vill se ”kläder som vi anser skapar ett sämre klimat eller en negativ bild av eleven.” Tänk att vi inte kommit längre än så. Hundra år av sagor, sedelärande historier, frågespalter och föreläsare som säger att det är insidan som räknas och att man ska gå sin egen väg. Men tydligen ska man inte gå sin egen väg alltför mycket för då kan man uppfattas som en gangster. Den där omhuldade ”insidan” räknades visst inte alls.

LÄS MER: Så ställer sig tio av Göteborgs grundskolor till klädkoder

Man har viftat med det stackars misshandlade ordet respekt i den här frågan. Att man ska visa respekt för sin omgivning genom att visa upp ett propert yttre. Vad sägs om att respektera den som tänker själv först? Min mjukisbyxa är inte ett tecken på bristande självrespekt. Tvärtom. Det är för att jag respekterar mig själv, och det mina stackars svidande bilringar signalerar när man drar åt ett skärp runt dem, jag över huvud taget bär dem.

LÄS MER: Klädkod är bra - hindrar elever att efterlikna kriminella

När mjukisbyxor diskuteras dröjer det aldrig lång tid förrän något smarthuvud ska citera den legendariske modeskaparen Karl Lagerfeld. Han sa att ”mjukisbyxor är ett tecken på nederlag. Du förlorade kontrollen över ditt liv, så du köpte ett par mjukisbyxor.” Det går an att citera Karl Lagerfeld när det passar ens syften. En annan sak som Karl Lagerfeld sa var ”jag är för prostitution, jag beundrar människor som kan göra det.” Han sa även ”Jag har inga normala mänskliga känslor.” Med andra ord har Karl Lagerfeld sagt så mycket dumt. Varför skulle man någonsin lyssna på honom?

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.