Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

"Jag var nog friskast i sällskapet"

Louise Hoffsten hade funderat i flera år på hur det skulle vara att medverka i Så mycket bättre när frågan väl kom från TV4. – Det är ju det programmet alla vill vara med i.

Förra året vid den här tiden pratade Louise Hoffsten med GP om sitt nysläppta album fyllt av nattsvarta skillingtryck från början av 1900-talet. Samtidigt rullade Så mycket bättre i TV4 där Eric Saade, Icona Pop, Sabina Ddumba och de andra dansade i rutan.

Jag frågade Louise Hoffsten varför hon hade tackat nej till att medverka. Det hade hon inte. Trots att programserien var inne på sin åttonde säsong hade hon ännu inte fått frågan.

– Det stämmer. Jag hade flera gånger lekt med frågan och hoppats att TV4 skulle höra av sig, men det gjorde de aldrig.

Inte förrän en månad senare. Då plötsligt hörde TV4 av sig och frågade om hon ville vara med i nästa säsong av Så mycket bättre.

När GP griper in ...

– (skratt) Ja, ungefär så. De ville ha ett möte för att diskutera programformatet och känna mig lite på pulsen. Men det gick bra, och jag hade ganska länge haft en förhoppning om att få frågan. Problemet var om jag verkligen skulle orka. Jag hade ju varit med i Körslaget, Lyckliga gatan och Stjärnorna på slottet tidigare, vilket är snarlika koncept, och förstod att det rent orkesmässigt skulle kosta väldigt mycket att vara med i Så mycket bättre.

Hur var det då?

– Det var det jobbigaste jag har varit med om.

Så du ångrar dig?

– Nej, inte alls! För det var också det roligaste jag någonsin har gjort. Egentligen är det ju en galen programidé, ta en handfull helt olika artister i helt olika åldrar som alla har någon slags diagnos och sätt dem i en hus på Gotland och se vad som händer. Det hade kunnat sluta med världskrig, men det funkar! Vi hade så jädra kul.

Var det extra jobbigt på grund av din sjukdom?

– Äsch, blanda inte in min sjukdom. Alla som var där hade någon slags diagnos, jag var nog friskast i det här sällskapet om jag ska vara ärlig.

Men vad var jobbigast då?

– Det blir väldigt långa dagar, mycket jobb och väldigt lite sömn. Men det största arbetet var under våren med att välja låtar och spela in dem.

Låtvalen "en huggsexa"

Louise Hoffsten beskriver arbetet med att fördela artisternas låtar mellan sig som "en huggsexa" där många ville sjunga samma låtar. Det slutade med att Louise knappt fick något av sina förstaval men understryker ändå att hon blev väldigt nöjd med sina tolkningar.

– De låtar som var svårast att välja var ofta de som funkade bäst.

Vilka låtar tänker du på?

– Det vill jag inte säga.

Men hur kul och utmanande det än var att tolka de andras låtar, blev det en annan och betydligt starkare upplevelse när de andra artisterna tolkade Louise Hoffstens på hennes dag.

"Som att fira julafton"

– Det var som min födelsedag, nej det var som att fira julafton. Så roligt! Så fint! Jag blev väldigt rörd av de andras tolkningar. Jag hade ju aldrig hört Albin tidigare, han var helt okänd för mig.

"Albin" som Louise Hoffsten pratar om är såklart göteborgaren Albin Lee Maldau, årets doldis som gång efter annan har blåst de andra av banan med sin mäktiga röst.

– När jag hörde honom sjunga, och såg honom uppträda ... herregud. Jag var helt knockad! Var kommer den här killen från?! Det var ett sant nöje att lära känna honom, både personligt och musikaliskt. Han är fantastisk.

Har ni fortfarande kontakt i Så mycket bättre-gänget? Träffas ni? Har ni en Facebookgrupp?

– Nej, vi har ingen Facebookgrupp och har väl inte träffats så mycket. Men vi har spelat in Återträffen och jag har haft kontakt med några av de medverkande. Det kommer säkert att ge sig uttryck på något sätt i framtiden.

Namn: Anna Viktoria Louise Hoffsten.

Född: 6 september 1965.

Uppväxt: Linköping.

Aktuell med: Så mycket bättre i TV4 och nya singeln Lovesick.

Övrigt: Spelar fredag 23 november på Betlehemskyrkan i Göteborg tillsammans med Claes Crona trio och gitarristen Erik Söderlind. Allt överskott från konserten går till Räddningsmissionens arbete med socialt utsatta människor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.