Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Dick Cheney var George W Bush vicepresident. Nu är ex-presidentens högra hand återigen aktuell i och med filmen Vice. Bild: Greig Fraser
Dick Cheney var George W Bush vicepresident. Nu är ex-presidentens högra hand återigen aktuell i och med filmen Vice. Bild: Greig Fraser

America Vera-Zavala: Jag hoppas Oscarsgalan blir en shame on Cheney-gala

Filmen Vice, där Christian Bale gestaltar den f.d amerikanske vicepresidenten Dick Cheney är Oscars-tippad. America Vera-Zavala minns en man med makt som hon tycker gjort världen stor skada.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

537 röster, så lite skiljde det i Florida i presidentvalet i USA 2010. 537 röster som avgjorde så mycket för den katastrof som vi hamnat i idag.

Ingen vet hur illa det hade blivit med Al Gore som president men i och med att Bush Jr. vann så tog de amerikanska oligarkerna över Vita huset.

Det blir tydligt när jag ser den Oscars-tippade Vice som just haft premiär på svensk bio. Oligark brukar bara användas för skurkmiljardärer i Ryssland eller Latinamerika; korrupta affärsmän som står i bakgrunden och styr ett land med hjälp av sitt ägande av olja, gas eller annat som förstör miljön. Men det finns ingen anledning att inte också klistra på etiketten på männen som haft helt avgörande inflytande på nordamerikansk politik.

Vice handlar om vicepresident Dick Cheney. Han som under 30 år hoppade mellan politik och storföretag för att till slut bli VD för oljebolaget Halliburton och sen avsluta sin karriär i Vita huset. En av filmens bästa scener är när Cheney samlar sina gamla kompisar från oljebranschen i ett möte i Vita huset. Där läggs en karta över Irak upp på bordet och landet delas upp i olika block mellan de amerikanska oljeoligarkerna. Under hela kriget mot terrorismen styrs USA av detta fossila begär. Att amerikanska företag äntligen ska få tillgång till det svarta guldet i Mellanöstern. 11 september 2001 blir en möjlighet att genomföra planen. När det flesta amerikaner sörjer så sitter Dick Cheney och hans krets redan och planerar ett oljekrig.

Filmen skildrar hur man för att komma dit lurade en hel värld om Saddam Husseins massförstörelsevapen och hittar på kopplingen mellan Iraq och Al Qaida. Hur Cheneys gamla oljebolag Halliburtons aktie stiger med 500 % medan hundratusentals irakier dör. Femton år senare lever vi i kaoset och konsekvenserna av invasionen.

I Vice antyds hur det var kriget i Irak som skapade ISIS – som i sin tur låg till grund för terrorattackerna i Europa. Därefter kom inbördeskriget i Syrien som blev till flyktingkris, död på Medelhavet och högerextremismens bränsle.

Dessutom - som Michail Zygar skriver i sin otroligt välresearchade bok Männen i Kreml var det också anfallet av Irak som gjorde att Putin i Ryssland bestämde sig för att bryta med försöken att närma sig USA och Europa och istället utmana den amerikanska världspolisen.

Det är bara med extrem sorg som man kan tänka sig hur en annan värld hade varit möjlig om kriget hade stoppats. Idag sitter en annan oligark i Vita huset och hela världen förfäras. Men ingenting som Trump har gjort har varit i närheten av den neokonservativa revolution som Dick Cheney drev igenom under sina åtta år som Vicepresident.

Jag hoppas att Oscar-galan blir en Shame on Cheney-gala.