”Ebba Buschs "shit door” har flaxat på vid gavel länge nu”, skriver GP:s Anna Björklund och konstarerar att KD-ledaren går en tuff match efter sin förtalsdom.
”Ebba Buschs "shit door” har flaxat på vid gavel länge nu”, skriver GP:s Anna Björklund och konstarerar att KD-ledaren går en tuff match efter sin förtalsdom. Bild: Adam Ihse/TT

Jag förstår hur Ebba Busch tänker

Med ett år kvar till valet fortsätter Ebba Busch (KD) att pressas om sin förtalsdom. GP:s Anna Björklund ser och hör partiledaren i ”Nyhetsmorgon” och tror sig ha ett svar: ”Busch saknar de offerattribut som de offentliga gråterskorna kräver”.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I den skotske satirikern Armando Iannuccis 00-talsserie ”The thick of it”, föregångare till amerikanska ”Veep”, startar en medelålders parlamentsledamot en blogg. Eller, hans pressmänniskor tvingar honom, för han behöver komma närmare sina väljare, säger de. Han måste vara mer tillgänglig, mänskligare. I scenen därpå ryggar parlamentarikern från datorn, rädd och äcklad. “Oh no, this is the shit door”, säger han, “I’ve opened the shit door.”

LÄS MER:Snygghet går inte att lagstifta bort

Ebba Buschs "shit door” har flaxat på vid gavel länge nu. Sedan tvisten om hennes husköp, där bråket med den 82-årige säljarens släktingar skedde inför öppen ridå, ligger stanken tjock vart hon än går. Den legitima kritiken mot henne är blandad med lögner, gissningar och rena missuppfattningar. Hennes namn och kropp är memestoff i första hand och hennes egna i andra. Hon kan inte stoppa det. Yttrandefrihet är ju viktigt, säger de, och Flashback kommer ändå alltid att finnas. Det går inte att tysta trollen, för de är samma sak som väljare, snart kommer hon behöva dem på sin sida.

ANNONS

LÄS MER:Racingkillar från orten är som vi – skitjobbiga

I ”Nyhetsmorgons" inslag om att det nu är ett år kvar till nästa val får Ebba Busch en fråga om sin förtalsdom, det faktum att hon dömts för att ha spridit misskrediterande uppgifter om husmotståndarnas ombud. Stanken når även de etablerade medierna. Där ses den som en viktig del av opinionsläget och det har de säkert rätt i.

Hon vet att hon egentligen har rätt om sitt jävla hus, men att ingen vill höra det.

Busch tittar in i kameran och svarar att de politiska belackare som kommer att använda det emot henne, att hon på pappret är en dömd brottsling, varje gång borde “skänka en slant till alla de organisationer som jobbar mot den sexuella exploateringen av barn.”

LÄS MER:Det hade kunnat vara jag på Vogues omslag

Ingen fattar nåt, vad snackar hon om? Vilken filterbubbla kommer hon ifrån? Är det en referens till den gamla konspirationsteorin om pedofilringen kring Hillary Clinton? Eller bara världens konstigaste godhetspose? Men jag förstår Ebba Busch.

Hon vet att ingen egentligen bryr sig om ombudet hon förtalade. Hon vet att hon egentligen har rätt om sitt jävla hus, men att ingen vill höra det. Hon vet att hon som nyskild hårt arbetande småbarnsmamma borde få mer sympati, för fan, men att hon saknar de offerattribut som de offentliga gråterskorna kräver.

Hon vet, som ”The thick of It”-parlamentarikern säger, att allmänheten är “fucking horrible”. Att det finns hundra miljoner saker som förtjänar deras engagemang, som aldrig kommer få det. Skänk en slant, dra åt helvete.

ANNONS

LÄS MER:Abba visar att kulturen är död

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS