Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har mött kritik från kulturarbetare och profiler som Jonas Gardell, som anser att regeringens åtgärder för kulturområdet är otillräckliga. Bild: Henrik Montgomery/TT
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har mött kritik från kulturarbetare och profiler som Jonas Gardell, som anser att regeringens åtgärder för kulturområdet är otillräckliga. Bild: Henrik Montgomery/TT

America Vera-Zavala: Jag önskar mig en kulturminister som talar om vårt värde

Människor får sitta tätt på flygplan men inte ens komma in i ett scenrum. America Vera-Zavala om de vaga beskeden och det desperata läget för landets kulturarbetare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Desperata situationer frammanar desperata reaktioner. Det är i det ljuset den välkända och folkkära Jonas Gardells avgångskrav på kulturministern ska ses. Vi är många som håller med honom om det obegripliga i att just kulturevenemang verkar blivit det mest smittsamma av alla företeelser. Åtgärderna som hittills har presenterats är otillräckliga.

LÄS MER: Jonas Gardell: "Amanda Lind måste avgå"

Som dramatiker och teaterregissör är det svårt att tänka sig en sal med max 50 personer hela hösten, en del siar om att det ska vara till nästa sommar. Jag tänker dagligen på om det är möjligt att fortsätta utöva mitt yrke som jag älskar så mycket. Jag är i gott sällskap av många kollegor inom det som kallas kultursektorn.

Människor får sitta tätt på flygplan men inte ens komma in i ett scenrum. Vår kapitalistiska ekonomi bygger på konsumtion, värdet hos en människa bedöms utifrån köpkraften, BNP och tillväxt. Samtidigt finns det andra omätbara värden. Det kanske värsta hos vår kulturminister har varit oförmågan att framhäva detta värde, kulturens värde. Att hon tänker inte avgå har varit det mest konkreta beskedet efter kritiken. Och så upprepar hon att det är många ministrar inblandade i besluten.

Vi som jobbar i kulturbranschen kramar, tröstar, lugnar, upphetsar, roar, lär. I skrift, sång, måleri, bredvid dig eller genom en kamera, i Folkets Park eller på en strömningstjänst. Det kan inget flygplan eller galleria göra.

Åtgärdspaket måste kompletteras med tal, mål, drivkraft. Jag önskar mig en kulturminister, men även en finansminister, och inrikesminister som både talar om vårt värde och kan föreslå ett visionärt stödpaket till kultursektorn. Något oväntat, storslaget, som imponerar på världen lika mycket som Abba och Roxette. Något som inte är ett stängt Liseberg och en öppen stormarknad. Vi som lever i Greta Thunbergs land vet ju att de upplevelser som kräver fossila bränslen måste ersättas med annat.

LÄS MER: Kulturminister Amanda Lind: ”En orimlig situation”

I en intervju i GP säger kulturministern att hon är oroad, att hon driver på, att hennes ambition är att komma med ett besked. Det är minst sagt vagt. Och här sitter vi med en socialdemokratisk regering och en miljöpartistisk kulturminister och de verkar inte vilja någonting trots att vi alla vet att politik är att vilja.

Läs fler texter av America Vera-Zavala:

LÄS MER: Främlingsfientlighet är något annat än rasism

LÄS MER: Att välja bort en författare är inte deplattformering

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.