Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacqueline Woodson inviger Bokmässan

Hon har tagit världen med storm med sin självbiografi Brun flicka drömmer och fått pris i Astrid Lindgrens minne. I år blir det Jacqueline Woodson som inviger Bokmässan i Göteborg.

Bokmässans invigning sker mitt på mässgolvet och är inte alltid en så stor sak, även om det brukar bli lite hurra-rop och högtidstal. Men härom året hettade det till när Masha Gessen riktade skarp kritik mot Bokmässans samarbete med det statligt finansierade ungerska kulturinstitutet Balassi. Talet fick den ungerska delegationen på plats under invigningen att resa sig upp och gå.

LÄS MER: Almapriset till Jacqueline Woodson

I år blir det den hyllade amerikanska författaren Jacqueline Woodson som inviger Bokmässan den 27 september.

"Ett unikt sätt"

Woodson är född 1963 och hennes mest uppmärksammade bok är självbiografin Brown Girl Dreaming (2014), Brun flicka drömmer i svensk översättning.

LÄS MER: Jacqueline Woodson vill väcka dig

I maj 2018 tilldelades Jacqueline Woodson världens största barnbokspris, litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne – ALMA.

– Jacqueline Woodson har ett unikt sätt att blottlägga utsatthet och förtryck i starka poetiska berättelser. Hon är en viktig författare för den typ av frågor som vi vill lyfta i Respekt-temat, och vi är mycket glada att hon inviger Bokmässan och dessutom deltar i seminarieprogrammet och Rum för poesi, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, i ett pressmeddelande.

Även Ingrid Lomfors, överintendent för Forum för levande historia, Frida Edman, mässansvarig, samt kören Hellmans Drengar medverkar vid invigningen.

Jacqueline Woodson gästar också Göteborgs-Postens monter på Bokmässan under torsdagen, där hon intervjuas av Maria Domellöf-Wik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.