Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

J K Rowling är författaren till böckerna om Harry Potter.  Bild: Joel C Ryan
J K Rowling är författaren till böckerna om Harry Potter. Bild: Joel C Ryan

Maria Ramnehill: J K Rowling har köpt antitrans-sektens främsta talepunkter

Harry Potter-författaren skriver i ett antal tweets om att "sex is real". Att kön är verkliga. Detta efter att hon hon irriterat sig på en artikel som använt "personer som menstruerar" i rubriken istället för "kvinnor".
Men transkvinnor är inget hot mot kvinnors existens. Det skriver Maria Ramnehill.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LÄS MER: J.K Rowling frisk efter misstänkt covid-19

När bästsäljande trollkarlsförfattaren J K Rowling nu är i blåsväder igen, för en serie tweets om transpersoner, borde ingen bli förvånad. För ett halvår sedan handlade det om forskaren Maya Forstater, som fick sparken efter att ha twittrat att hon vägrade använda transpersoners rätta namn och pronomen, med motiveringen att ”biologiskt kön är verkligt”.

Samma formulering – ”sex is real” – återanvände Rowling till när hon häromdagen irriterade sig på en artikel med en rubrik som nämnde personer som menstruerar. Hon menar att artikeln raderar kvinnor, trots att brödtexten skrev om ”kvinnor och ickebinära”. Jag kan själv irritera mig på när tafflig inkluderande formuleringar rundar ordet kvinna. Men att transpersoner skulle vara ett hot mot vår själva existens, har jag svårt att se.

När Rowling skriver att hon ”känner och älskar transpersoner, men” kan det låta tolerant bara om man inte läser vad som följer efter. ”Biologiskt kön är verkligt” kan låta som en trivial sanning, men hon argumenterar inte emot vad någon har sagt (även om man kan hitta exempel på liknande teorier), hon argumenterar emot tanken att transpersoners kön är legitima. När hon beskriver transrörelsen som ett hot mot ordet ”kvinna”, menar hon inte bara sådana mer eller mindre taffliga försök att vara inkluderande som i den artikel hon först kritiserade (även om förstås man kan hitta exempel på liknande krav). Hon menar att ordet kvinna förlorar sin mening om det inkluderar transkvinnor.

Massiv kritik på Twitter

Vad hon menar med ”sex is real” är att transpersoner är i krig med sina egna kroppar och i förlängningen med själva naturen, precis som hbtq-personer genom historien ofta har ansetts stå i krig med sina kroppar och vad som är naturligt. Om ordet kvinna är reserverat för den som föddes med rätt könsorgan, är det relevant att fråga om hon menar att också juridiskt kön är reserverat för cis-kvinnor.

Rowling fick förstås massiv kritik på twitter, och säkert också en del hat. Men hon står långt ifrån ensam. Transpersoners rättigheter i Storbritannien har under lång tid varit föremål för en hetsig debatt, som kännetecknats av smutskastning, lögner, uthängningar och förvridna sanningar. Med sina senaste tweets verkar Rowling bekräfta att hon fallit ned i det kaninhål som tidigare har slukat komikern Graham Linehan, manusförfattaren bakom BBC-serier som "Fader Ted", "Black Books" och "The IT-Crowd", numera internetkrigare mot transpersoner, som dagligen skriver hundratals twitterinlägg där han hånar, hänger ut och trakasserar transpersoner.

Och Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström följde efter, när hon på länkade till ett blogginlägg med en uppskruvad retorik som är typisk för hur debatten ofta sett ut i Storbritannien. Det avslutas med orden ”Rowling är en häxa som vägrar brinna. Men om de insisterar – om de pushar väldigt, väldigt hårt – kan hon börja brinna, och bränna ned hela deras värld.”

Det är när Rowling går från att kritisera en formulering, till att diskutera transpersoner i sig det blir svårt att följa med. Det hela hade kunnat vara en petitess, om det inte vore för att Rowling är en av världens största författare med över fjorton miljoner följare på twitter, och förmodligen har större inflytande än Sveriges förra utrikesminister.

En succéförfattare som köpt de brittiska antitranssektens främsta talepunkter, om att transrörelsen vill radera ordet kvinna. Vi kan kalla det hat eller transfobi eller bara en obekväm sanning, oavsett vilket tar Rowling här ställning för dem som motarbetar transpersoners rättigheter.

LÄS MER: När kvinnorna inte orkar lyssna måste männen börja prata känslor med varandra