Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Jätteälgen tar motorvägen till Svenljunga

Jätteälgen i Surte har stått utmed E45 i några månader men nu ska den flyttas.
– Jag blev förälskad i den här älgen så fort jag såg honom, säger köparen Christer Johansson.

Skulptören Mohannad Solaiman har byggt en fem meter hög älg av rostfria rundstavar och arbetet tog ungefär nio månader. I några månader har den stått utmed E45 i Surte men har nu sålts och ska transporteras till en tillfällig plats i Svenljunga.

LÄS MER: Därför står en fem meter stor älg vid E45 i Surte.

Platsen där älgen förhoppningsvis ska tillbringa resten av sin tid är inte riktigt klar än och därför kommer den under tiden att placeras på en kulle i Svenljunga där Falkenbergsvägen och Stapelvägen möts.

LÄS MER: Krokodilen kan bli säsongens sista skulptur

– Jag tycker den är så fin så den är värd att visas även om vår ursprungliga plats inte är klar ännu. Den ska stå här i ett år ungefär tills den ska få sin permanenta plats i naturområdet Gräne Gruva i Holsljunga.

Huvudet ska monteras av

Köparen Christer Johansson kommer tillsammans med konstnären att frakta hem älgen till Svenljunga under fredagen.

– Den kommer att fraktas på en specialtrailer men vi måste montera av huvudet för annars går den inte in eftersom den totalt är fem meter hög. Konstnären hjälper till att montera ner huvudet och följer med på fredag för att montera på det igen när den är på plats.

Jag har sett många älgskulpturer på bild och det finns inte någon som jag har sett som är så anatomiskt riktig som den här.

Priset för älgen vill varken köparen eller säljaren uppge men att det var just älgen som skulle placeras på området var det aldrig någon tvekan om.

– Jag såg älgen i artikeln i Göteborgs-Posten och blev eld och lågor. Den är fantastisk, för den är otroligt välgjord. Jag har sett många älgskulpturer på bild och det finns inte någon som jag har sett som är så anatomiskt riktig som den här. Så det känns väldigt bra.

”Den är verkligen pampig”

Christer Johansson säger att det känns som att älgen hör hemma i Svenljunga helt enkelt.

– Vi har älgar runtomkring oss här i Svenljunga och älgen är ett ståtligt djur. Jag blev förälskad i den så fort jag såg honom och tycker att den kommer att passa så bra där den kommer att stå permanent. Jag tror att det här kommer att bli ett besöksmål eller utflyktsmål i sommar för den är verkligen pampig och väl värd ett besök.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.