"Isitt reducerar arkitektur till en smakfråga"

GP:s arkitekturskribent Mark Isitt kallade förra lördagen nya brf Viva för "feg arkitektur". Nu reagerar arkitekturprofessorn Claes Caldenby: "arkitektur är inte underhållning utan praktisk verklighet".

ANNONS
|

LÄS MER:Nya bostadskomplexet Viva är feg arkitektur

Än en gång har Mark Isitt fått det hela om bakfoten. Eller kanske bockfoten. Han läser arkitekturen som fan läser bibeln.

Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Södra Guldheden har kallats en modern klassiker. Projektet formulerar genomtänkta svar på viktiga frågor i tiden och för arkitekturen framåt. Och det ingår i en ovanligt klassikertät miljö i en av Göteborgs tidigaste förorter. Här finns Landala egnahem, Norra Guldheden som den första svenska grannskapsenheten och Södra Guldhedens smålägenheter med sin ”känsla av rymlighet”. Det är en attraktiv boendemiljö för alla som förmår lyfta blicken från den ”urbana normens” stenstadsfixering.

Med sina fyra våningars nivåskillnad visar Viva på möjligheten att tillgängliggöra en av de typiska göteborgsbranterna, dessutom i ett väl kollektivtrafikförsörjt läge. Och därmed ett annat sätt att förtäta staden än att bygga bort centrala torg som lata exploatörer hellre vill, om de får. Viva visar också hur en förtätning kan få befintliga butiker att överleva i en glesare bebodd stadsdel. Kommersiella lokaler i det här läget är bara fantasier.

ANNONS

Krympande lägenheter är ett problematiskt svar på skenande bostadspriser i en situation av bostadsbrist. Samtidigt är små privata ytor en resurshushållning om de som här kompenseras av generösa gemensamhetslokaler, övernattningsrum, en välutrustad tvättstuga. Det är vanligt i bostadsrättsföreningar, men Viva har fört det flera steg längre. Och det borde vara möjligt också i hyresboende.

Arkitektur är inte underhållning utan praktisk verklighet. Och den kan förändras med träget och kunnigt arbete.

Bilpool i stället för parkeringsdäck är ett framsteg och Viva visar vägen. Att cyklarna får ett ljust och rymligt galleri med reparationsresurser är en symbolhandling, precis som Fridays for future. Vi har all anledning att glädjas över sådant. Solceller på taket och dygnslagring av el i återanvända bussbatterier borde vara en självklarhet.

Allt har inte nått ända fram. Länge prövade man trästomme som såg lovande ut innan träproducenten i sista stund drog sig ur. Bostadsrätter med marknadspriser är en del av det ojämlika boendet. Hyresklausul på några studentlägenheter är ett motmedel, kooperativ hyresrätt bättre, fast bankerna stretar emot. Men Riksbyggen säger sig vilja gå vidare med både träbygge och kooperativ hyresrätt.

LÄS MER:Viva vill vara Sveriges mest hållbara bostäder

Viva är ett djärvt experiment som dessutom getts en stark och genomtänkt konstnärlig gestaltning från helhet till detalj. Slutsatsen blir att brf Viva är ett av de mest intressanta bostadsprojekten i Sverige på flera år. Förtjänsten ligger hos byggherren Riksbyggen och arkitekten Malmström Edström med deras engagemang och professionella kunskap. Branschen ser det och prisbelönar projektet. Ändå öser Mark Isitt sin osorterade illvilja över Viva. Och på Arkitekturupproret pågår en omröstning om årets Kasper Kalkon-pris där Viva verkar kunna bli 2019 års fulaste hus. Hur ska man förstå detta glapp?

ANNONS

Isitt och Arkitekturupproret har inte samma smak när det gäller arkitektur. För Arkitekturupproret är en aldrig så tungfotad klassicism alltid bättre. För Isitt är det den ”expressiva” designen som gäller. Men gemensamt är att de reducerar arkitektur till en smakfråga. Så fort ekologisk eller social hållbarhet lyfts fram tar Isitt till sitt sista vapen, pk-stämpeln. Att kasta ur sig ”politiskt korrekt” är att intala sig själv att alla försök att påverka sakernas tillstånd ändå bara är ett spel för gallerierna, och därmed ostört kunna fortsätta det egna spelet.

Men arkitektur är inte underhållning utan praktisk verklighet. Och den kan förändras med träget och kunnigt arbete.

LÄS MER:Struntar Higab i Gathenhielmska? Självklart inte!

LÄS MER:Mark Isitt prisades på Arkitekturgalan

Claes Caldenby, professor emeritus i arkitektur vid Chalmers tekniska högskola.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS