Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Isabelle Grill spelar rollen som Maja. Bild: Alicia Hällström
Isabelle Grill spelar rollen som Maja. Bild: Alicia Hällström

Isabelle Grill i amerikansk storfilm om midsommar

Sill, nubbe och dans kring stången när den svenskaste av traditioner gestaltas på vita duken?
Nej, istället blir det blodsmetade runstenar och ångestridna avgrundsvrål. Isabelle Grill från Göteborg spelar i höst rollen som Maja i den amerikanska skräckisen "Midsommar".

I den trailer som precis publicerats syns en rad personer vandra runt i vad som ska föreställa ett svenskt sommarlandskap. I nästa ögonblick befinner de sig på en äng, tillsammans med en rad kvinnor, iklädda vita klänningar och varsin midsommarkrans runt huvudet. Allt till en kuslig, nästan sektliknande inramning.

Isabelle Grill, som spelar Maja i filmen, säger att det mesta ännu är hemligt, men att historien kretsar kring ett par som åker till Sverige för att fira midsommar, för att sedan råka ut för en rad oförutsedda händelser.

– Regissören har beskrivit den som en break up-film, men som utvecklar sig till skräck, säger Isabelle Grill.

Stjärnspäckad

Regissören i fråga heter Ari Aster, som även låg bakom hyllade "Hereditary" från 2018. Huvudrollen spelas av Florence Pugh, senast bekant från serieadaptionen av John le Carrés spionklassiker "The little drummer girl". I filmen syns också flera svenska skådespelare, som Julia Ragnarsson och Liv Mjönes.

För Isabelles Grills del startade det hela förra våren då hon provspelade för en pjäs på Dramaten, som hon till sin förtret inte fick. Men pjäsens regissör, Anna Vnuk, är också koreograf och jobbade med Midsommar. Hon hörde av sig till Isabelle som efter en audition landade rollen som Maja.

I augusti startade inspelningen, som trots sitt svenska tema ägde rum i och runt Budapest under två månaders tid.

–Jag hade aldrig varit utomlands så länge, så det var väldigt speciellt för mig. Vi var ett sådant fantastiskt gäng svenskar. Man blir nästan som en familj när man är borta så länge och bara är i projektet.

Prisad vid filmfestivalen

Midsommar var hennes första stora filminspelning. Sedan dess har hon avslutat en annan filminspelning i Göteborg, "Svartklubb", där hon spelar huvudrollen. 2018 medverkade hon i kortfilmen "Götaplatsen #flerochfler", som belönades med Startsladden på Göteborgs filmfestival.

– Vi har fortsatt lite med det projektet, så det kan bli en uppföljning.

Isabelle Grill är född och uppvuxen i Göteborg. Efter studenten läste hon först på Angereds teaterskola, följt av Nordiska teaterskolan, också den i Göteborg. Sedan årsskiftet är hon bosatt i Stockholm.

– Det är mer provspelningar här, säger hon om varför hon flyttade från Göteborg.

I framtiden är det filmformatet som lockar mest, men är också öppen för att spela teater.

– Jag älskar film som medium väldigt mycket. Men om det är större eller mindre projekt, i Sverige eller utomlands spelar ingen roll. Bara det är bra projekt.

Midsommar har premiär i USA i augusti. Svensk premiärdatum är ännu inte fastställt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.