Isabel Lagos öppnar Gathenhielmska för kultur

Länge har en av Göteborgs äldsta byggnader stått likt en timrad filmkuliss mot Stigbergstorget. Utöver några guidade visningar har husets dörrar varit stängda. Men det ska det bli ändring på.

ANNONS

Projektledaren Isabel Lagos rör sig vant genom rummen. Plötsligt stannar hon till och pekar uppåt.

– Taket här inne är från ett skepp från 1700-talet. Det var lite återvinningstänk då också, säger hon och skrattar.

Isabel Lagos är varken historiker eller guide men vill ändå gärna visa upp det hus som hon själv förälskat sig i.

Där inne faller naturligt ljus över originalmöbler, utsmyckningar och konst från den kände kaparens tid. Isabel Lagos förklarar dock att den kungligt sanktionerade piraten Lars Gathenhielm, eller Lasse i Gatan som han också kallades, aldrig bodde i huset.

Det uppfördes nämligen på 1740-talet, mer än 20 år efter hans död.

ANNONS

– Många som kommer in här tänker "vilket mörkt hus", men jag ser ljuset. Jag kommer från fotografihållet från början, innan jag gick in i teatern, säger hon.

Hyr ut till kulturskapare

Det har gått över två år sedan Isabel Lagos klev in i Gathenhielmska huset och tappade andan. Sedan dess har hon arbetat för att öppna upp byggnaden för allmänheten och kulturlivet.

Hon planerar att spela in en operafilm i huset, som utgår från historien om Lars och Ingela Gathenhielm, två av 1700-talets mest färgsprakande göteborgare.

Men framförallt vill hon arrangera kulturella tillställningar. Genom åren har också byggnaden sett en rad olika uppsättningar, trots att bara 30 personer får vara i huset samtidigt.

Där har operatenoren Kalle Leander framfört ett musikdrama baserat på "Doktor Glas". Där har också Textival och HDK hyrt in sig, butoh har dansats och skulpturala harpor spelats på.

– Jag har varit i "pilot-mode" sedan 2017 för att prova olika saker. Man måste vara väldigt försiktig med huset och prova vad det är som fungerar. Huset ska förstås vara i centrum men det betyder inte att vi bara ska göra föreställningar om Gathenhielm eller ha 1700-talsmusik.

Först i Sverige att byggnadsminnesförklaras

Gathenhielmska huset var den första byggnaden i Sverige som byggnadsminnesförklarade och var länge en privat bostad. Där bodde exempelvis ögonläkaren Anna Dahlström, som drev sin praktik i huset under det tidiga 1900-talet.

ANNONS

1987 såldes huset till Göteborgs stad och i dag ägs det av fastighetsbolaget Higab. Förstahandskontraktet innehas i sin tur av ordenssällskapet W.F. (Wänskapsförbundet).

Isabel Lagos arrangerar i dag sina kulturevenemang i samförstånd med sällskapet men hennes förhoppning är att tillsammans med Gothenburg Fringe ta över förstahandskontraktet. Därefter är tanken att de olika ordersällskapen som ryms i huset ska få sällskap av flera föreningar och kulturskapare.

– Vi kommer att möblera om för att fler verksamheter ska få plats och så att vi kan öppna upp huset. Det blir den första prioriteringen, säger Isabel Lagos.

I väntan på att kontrakten kommer på plats ska också kulturevents fortsätta att arrangeras i huset. Närmast kommer gruppen Poste Restante att framföra "Heaven & Hell", ett performanceverk specifikt skrivet för det Gathenhielmska huset.

– Det är interaktiv teater, så då får man vara med i ett fiktivt ordenssällskap, säger Isabel Lagos.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS