Iranske regissören Jafar Panahi inleder hungerstrejk i fängelset

Regissören Jafar Panahi fängslades för sex månader sedan av den iranska regimen. Nu inleder han en hungerstrejk i det ökända Evin-fängelset i Teheran som protest mot att han – och många iranska kulturutövare med honom – berövats sin frihet. ”Jag kommer att förbli i detta tillstånd tills min livlösa kropp må hända blir befriad från fängelset.” skriver Panahi i sociala medier.

ANNONS
|

Regissören Jafar Panahi greps för att han skulle göra en film om sina branschkollegor Mohammad Rasoulof och Mostafa Al-Ahmad i juli. De hade fängslats samma månad på grund av protester mot den iranska regimen.

Sedan dess har Jafar Panahi själv suttit fängslad i Evin-fängelset i Teheran. Enligt iranska medier har en sex år lång fängelsedom återaktiverats efter att han dömdes 2010 för att han försökte göra en film om valprotesterna i Iran 2009. Domen innebar även att han belades med yrkesförbud, och förbjöds att göra nya filmer.

Nu inleder den världsberömde filmregissören en hungerstrejk i protest mot regimen. I ett inlägg på Instagram meddelar hans fru och dotter hans beslut.

ANNONS

Jafar Panahi skriver där att han bestämt sig för att ”i protest mot rätts- och säkerhetsapparatens illegala och inhumana beteende och deras gisslantagandet” inleda en hungerstrejk. Strejken startade han morgonen den 1 februari och i meddelandet deklarerar Jafar Panahi: ”Jag kommer att vägra att äta och dricka all mat och medicin fram till tidpunkten för min frigivning. Jag kommer att förbli i detta tillstånd tills kanske min livlösa kropp är befriad från fängelset.”

En av Europas främsta filmskapare

Enligt Panahi har de iranska myndigheterna vid upprepade tillfällen förhindrat och försvårat rättsprocessen. Bland annat ska han ha haft rätt till att få ansöka om en ny rättegång. Den rätten ska dock de iranska myndigheterna ha förvägrat honom fram tills alldeles nyligen.

”Det tar mindre än 30 dagar från gripande av våra oskyldiga ungdomar fram till hängning. Men det tog mer än hundra dagar att föra över mitt fall till rätt juridisk myndighet”, skriver han enligt nyhetssajten Deadline som var först med att berätta om hungerstrejken.

Jafar Panahis är en djupt respekterad och uppskattad filmskapare. Mest känd är han för filmerna "Cirkeln" (2000), som vann ett guldlejon på filmfestivalen i Venedig, "Kvinnor offside" (2006) vann juryns stora pris på Berlins filmfestival, "Taxi Teheran" (2015), som vann Guldbjörnen på Berlins filmfestival och "Tre kvinnor" som fick pris för bästa manus i Cannes. Hans senaste film "No bear" är en snillrik och regimkritisk metafilm, som just nu visas på Göteborgs filmfestival.

ANNONS

Den hade premiär i september förra året, och vann då juryns specialpris på filmfestivalen i Venedig.

Manifestation på Stora teatern

Jafar Panahi var också ett av 173 namn som lästes upp under tisdagens manifestation på Stora teatern för ”Kvinna liv frihet”-rörelsen i Iran. Där lästes namnen på frihetsberövade iranska kulturpersonligheter upp – med krav om deras omedelbara frigivande. Manifestationen genomfördes under Göteborgs filmfestival av den iranska skådespelaren Zar Amir Ebrahimi – som vann pris i Cannes för huvudrollen i Ali Abbasis thriller ”Holy spider”.

Protesten riktades mot den iranska regimen och som frihetsberövat hundratals regimkritiska konstnärer, musiker, författare, studenter och filmskapare som visat sitt stöd för kvinnors fri- och rättigheter i Iran.

LÄS MER:Ni kan fängsla regissörerna – men inte stoppa filmen

LÄS MER:Kvinnors uppror mot förtryck präglar iransk film

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS