<b>Drömbutik</b>. - Jag har följt med på en litteraturresa till Island som bokhandeln arrangerade. Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Birgit Olsson.
Drömbutik. - Jag har följt med på en litteraturresa till Island som bokhandeln arrangerade. Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Birgit Olsson.

Intimt möte med böcker

ANNONS
|

Det är ännu en författarafton i Partille bokhandel. Ett intimt möte med ett stort namn som Jan Kjaerstad fick massmedial uppmärksamhet och 20 föranmälningar har på något dygn vuxit till 70, så samtalet har fått flytta ut från den mindre lokalen till den större. Intimt är det likafullt, ingen är längre bort från författaren än åtta-tio meter. Den lågmälda norska rösten når fram till alla, och ordet ges till den frågvisa utan mikrofon. Ingen fråga är för dum för det här rummet, men den blyge kan ändå välja att gå fram efteråt. Jan Kjaerstad, själv en blyg person, enligt egen utsaga, är lite röd om halsen men ser ändå ut att trivas gott och inleder med att tacka för privilegiet att få komma till en sådan här speciell bokhandel. Sedan rinner en och en halv timma iväg.

ANNONS

- Vi håller på så länge publiken vill, säger Gunilla Ericsson, en av två ägare och grundare av bokhandeln som gjort Partille känt långt utanför landsgränsen.

Nyss hemkommen från Tjörn, där årsmötet för bokhandlarna i väst avhandlats, känner hon sig stärkt i sin uppfattning om vad en bokhandel ska ägna sig åt.

- Bokbranschen befinner sig i kris, och det diskuterades på mötet vad vi annat kan sälja för att överleva. Frågan är för mig helt främmande. Nej, vi ska sälja mer böcker av alla de slag, och ordna fler möten med författare. Det har alltid varit vår affärsidé, just det här att ha böcker, och det kanske man kan skratta åt, men för oss fungerar det, konstaterar Gunilla Ericsson.

Om detta vittnar siffror. Till exempel en läsecirkel med 700 medlemmar, en läsecirkel för barn med nära 100 medlemmar och franska litteraturaftnar som numera lockar långt över hundra besökare, och lämnar ytterligare 70 i kö utanför.

- Det går inte första gången, kanske inte andra eller tredje heller. Men håller man på så...

Gunilla Ericsson och hennes affärskollega sedan starten för 24 år sedan, Margareta von Geijer, vet att tro på sina idéer. Den 18 maj presenterar de för sextonde året Partille bokhandels stipendiat, som får uppehålla sig i två månader i franska Grez-sur-Loing, för att ägna sig åt sitt författarskap. Stipendiet är värt cirka 30 000 kronor och bokhandlarna får ofta frågan var pengarna kommer ifrån.

ANNONS

- Vi lägger en del av företagets vinst på detta. Så vi bekostar det, och vi bestämmer vem som får det, säger Gunilla Ericsson.

Och vad genererar det?

- Ett intresse för dessa författares böcker och därmed ökad försäljning av deras titlar i vår bokhandel.

Enkel matematik, man måste satsa för att vinna. Och Partille Bokhandel vet att de har vunnit i längden.

Gunilla Ericsson bekräftar det med ett exempel:

- När hotell Chevillon i Grez-sur-Loing rustades upp på 90-talet för att på nytt bli en samlingsplats för nordiska konstnärer och författare var hotellägarna inte så lockade av att låta oss boka ett rum där två månader om året för våra stipendiater. De ville hellre se lite namnkunnigare kunder än Partille bokhandel. Men nu är vi de enda stipendieutdelare om finns kvar sedan starten.

Ett färskare exempel är kvällens författarbesök som efterlämnar en tom bokhylla och en lång beställningslista av böcker till alla som blev nyfikna på Jan Kjaerstads författarskap.

- Eftersom vårt lager tog slut kunde inte alla få sina böcker signerade, men han signerade bokmärken också, som vi kan skicka med kunderna när de beställda böckerna kommer.

Så går det till. Och det är därför Birgit Olsson är en av många trogna kunder sedan starten.

ANNONS

- När man väl har börjat gå hit kan man inte sluta. Här köper jag alltid presenter och alla mina böcker. De hjälper till så att man hittar det man söker och ger all sorts service, berättar Birgit Olsson.

Författarträffarna på lördagar missar hon sällan, och att det gäller många med henne framgår av beskrivningen:

- Då brukar man få gå hit en timma innan och markera en sittplats, sedan springer man tvärs över gatan till Cederleüfs konditori och tar en fika i väntan på att det ska börja.

Att närbelägna Ugglums skola, som GP skrev om tidigare i veckan, har lyckats med föresatsen att få eleverna att läsa skönlitteratur, vilket i sin tur höjt deras betyg i flera skolämnen, tror hon inte är en slump.

- Jag har sett högstadieeleverna här med sina lärare flera gånger.

Fler gånger kommer sannolikt också Caroline Gustafsson och Niklas Olofsson från Krokslätt. Efter ett första besök i bokhandeln, lockade av ett möte med Jan Kjaerstad, är de inspirerade.

- Ett sådant här initiativ är värt att stötta, vi kommer tillbaka. Caroline vill till och med flytta hit och ta över bokhandeln efter det här, säger Niklas och skrattar.

Partille Bokhandel

ANNONS