Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Årets elevkull i Seniorsurfarna, fr.v: Johan Rabeus, Arja Saijonmaa, Carl Jan Granqvist och Siw Malmkvist. Lärare och programledare är Kattis Ahlström.  Bild: Svt
Årets elevkull i Seniorsurfarna, fr.v: Johan Rabeus, Arja Saijonmaa, Carl Jan Granqvist och Siw Malmkvist. Lärare och programledare är Kattis Ahlström. Bild: Svt

Internet for oldies – nu är ”Seniorsurfarna” tillbaka

Arja Saijonmaa är en djup internetskeptiker och ser password som ”djävulens redskap”. Alltså är hon perfekt för SVT:s ”Seniorsurfarna”.
– Internet kan vara bra att ha. Men framförallt var det roligt att träffa de andra deltagarna.

Vi börjar med att dra förutsättningarna lite kort. Carl Jan Granqvist har aldrig mejlat och förstår sig inte på emojisar. Siw Malmkvist får inte rösttjänsten ”Siri” att lyda. Johan Rabaeus blir snabbt irriterad när telefonen (lite för ofta) vägrar fungerar och Arja Saijonmaa är en självutnämnd internetskeptiker som undviker selfies och hatar att googla.

– Jag har ett motstånd mot internet. Jag vill inte sjunka in i den här virtuella världen, säger hon med sin klingande finska brytning efter bara tre minuter av ”Seniorsurfarna”, som nu återvänder för sin andra säsong i SVT.

Programledaren Kattis Ahlströms uppförsbacke kan alltså vara den största i landet, men det är också därför som Arja Saijonmaa och de andra passar så bra in i det här programmet. För om 2020 har lärt oss något så är det vikten av att kunna använda internet på ett smart och smidigt sätt – även om man är till åren kommen. Och kanske inte alltid är vän med den senaste tekniken. Eller som i Arja Saijonmaas fall, en svuren fiende.

LÄS MER: Janne Josefsson om Let’s dance: ”Jag säger nej”

– Jag får verkligen spela ut hela min idioti men det bjuder jag på. Varsågod Sverige.

”Seniorsurfarna” påminner om ”Stjärnorna på slottet”

Idén med ”Seniorsurfarna” är att lättsamt men seriöst guida landets äldre och ge dem kunskap och verktyg för att kunna ta till sig basala digitala färdigheter. Det är inte bara ett sätt att bryta ensamhet och isolering, det är också direkt nödvändigt för att kunna läsa nyheter, ordna bankärenden och köpa broddar och sugtabletter utan att behöva gå till apoteket och trängas.

LÄS MER: Serier: Veckans bästa tips från Netflix, HBO och SVT Play

Med ett upplägg liknande ”Så mycket bättre” och ”Stjärnorna på slottet” flyttar Arja Saijonmaa tillsammans med seniorerna Carl Jan Granqvist, Siw Malmkvist och Johan Rabaeus in på en mysig gård. Men i stället för att tolka varandras låtar eller lätta på förlåten kring sina liv, hjälps de åt att lära sig mer om sina telefoner.

Steg 1 är att ringa till programledaren Kattis Ahlström. Det klarar alla fyra, nästan helt utan mankemang, men därefter driver Kattis upp svårighetsgraden och ber dem att skicka ett mejl till henne.

LÄS MER: Ta fram skivorna – dags att revoltera mot Spotify

Det går sådär. Carl Jan Granqvist ser ut som ett välklätt frågetecken i windsorknut, och Johan Rabaeus (som visst vet hur man skickar mejl) kastar sin telefon i golvet eftersom den på nytt har slutat fungera.

Arja står upp för dem som inte förstår sig på internetbanken

Sedan blir det ordquiz. Kattis Ahlström testar om seniorerna känner igen ord som ”molnet”, ”lol”, ”selfie”, ”groupie” och ”spamma”. Eller sperma, som en rodnande Carl Jan Granqvist tror att hon säger – till de andras oförställda förtjusning.

– Det var ett kul gäng att umgås med, skrattar Arja Saijonmaa och inser att hon nog lärde sig en del på kursen trots allt.

Men understryker också att hon aldrig kommer bli helt bekväm med internet eller fullt ut dra nytta av nätets alla möjligheter. Sin mobiltelefon fortsätter hon att ringa med, och ibland skicka sms och mejl, men så mycket mer blir det inte.

LÄS MER: National Geographic gör tv-program om Göteborg

– Jag lägger inte min värdefulla tid på att ”tjatta”, ”blogga”, ”bugga” och ”bigga”. Eller på att ta selfies. Här står jag vid ett träd, här äter jag mat, vad kul att jag äter mat, titta på mig då ... jag förstår det inte.

Sköter du inte dina banktjänster på nätet heller?

– Du, jag står upp för alla intelligenta, mogna, visa och stolta människor som fortfarande inte har fattat hur internetbanken fungerar, säger Arja Saijonmaa med eftertryck.

”Seniorsurfarna”

  • Premiär tisdag 9 februari på SVT1 kl 21.
  • Samma dag publiceras seriens alla sex avsnitt digitalt på UR Play och SVT Play.
  • I ”Seniorsurfarskolan” på UR Play finns också möjligheter att själv öva på de färdigheter som gås igenom i tv-programmet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.