Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Krönikören Johan Wanloo. Bild: Jonas Lindstedt

Johan Wanloo: Internet är slutet för mannen

GP Kulturs krönikör Johan Wanloo känner på sig att manlighetens fundament är hotat – förmågan att kunna något utan att kolla upp det.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är väldigt svårt att vara medelålders, vit man. Och det blir bara svårare för varje dag som går. Allt vi vet och allt vi tagit för givet som eviga sanningar äts upp som sandslott på en badstrand. Nu visar ju visserligen statistik och forskning och sånt att vi fortfarande sitter hyfsat säkert och bestämmer och tjänar mest. Men jag väljer att strunta i det just nu. För jag känner på mig saker. Och när en man känner på sig saker slår det statistik och forskning. Detta är själva kärnan i den problematiska utvecklingen.

LÄS MER: Svensken är besatt av döden

Förr, när en man kände på sig något, lyssnade folk. Nu är det bara att hala upp en telefon ur bakfickan och syna bluffen. Den tekniska utvecklingen i allmänhet och Google i synnerhet hotar den allra mest grundläggande delen av själva manligheten, nämligen att kunna och veta och vara bra på saker utan att öva innan. Kunskap är nånting man bara har. Övning är fusk. Man ska göra rätt direkt från början. Man ska kunna en massa saker utan att plugga. Man ska vara jättestark utan att träna. Man ska kunna snickra en altan och laga en bilmotor på samma sätt man vet hur man andas. Detta är grundkurs i manlighet.

Läs vilken självupptagen manlig kändis självbiografi som helst och du stöter på det där hela tiden. Studierna gick lekande lätt samtidigt som det festades friskt (självklart utan några större skador på inre organ p.g.a. man). Första boken skrevs jättefort utan ändringar och antogs direkt. Hitlåten skrevs bakfull på tio minuter på en flygplanstoalett. Man bara kunde. Övning är nåt för dilettanter och fjollor. Övning är ett tecken på svaghet. Ett geni behöver inte öva.

Mansplaining handlar inte om hur män pratar till kvinnor. Mansplaining handlar om hur män pratar. Punkt. Jag vet inte hur många utekvällar på 90-talet som i princip handlade om rabblande av årtal när olika skivor kom ut. Nån hävdade att Alice Coopers Muscle of love kom1974 eftersom Billion Dollar Babies kom ut 1973. Då slöt en av oss ögonen och med myndig min sa att Muscle of love släpptes november 1973 och Billion dollar babies februari 1973. Fakta hämtade rätt ur minnet utan att kolla upp. Imponerande.

LÄS MER: Nörden är död

Men männen som kunde allt är riktningslösa människospillror idag. Du som kunde allt om skräckfilm och hojtade “HEATHER LANGENKAMP” innan nån ens sagt färdigt meningen “vad hette hon i Terror på Elm St…” är nu brädad av Internet Movie Database. Du vars partytrick var att kunna alla allsvenska tabeller framåt och bakåt får får stå tyst och häcka i köket. Inte ens du vars superkraft var att hjälpa dina valhänta kompisar att borra upp hyllor och lägga golv eller laga bilmotorer är besparad. Det du kan kan nu även Youtube.

Men vi män är påhittiga. Ett hett tips om du vill flyta ovanpå ett tag till är att säga att du “hatar internet.” Dels har du gjort dig själv intressant igen och dels använder du typ tre härskartekniker på samma gång.