Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Såhär kul kan man ha i Göteborg. Taget på Andra långdagen för ett antal år sedan. Bild: Patrick Sörquist

Internationell undersökning visar: Göteborg, världens sjunde bästa stad att festa loss i

Göteborg har korats till världens sjunde bästa stad att gå ut i av sajten Hostelworld, medan storasyster Stockholm hamnar på en mindre hedrande elfteplats.

Nu står det klart! Göteborg är världens sjunde bästa utestad. I alla fall om man ska tro en ny, stor undersökning gjord av turistsajten Hostelworld.

Även Stockholm finns med på listan, men huvudstaden missar topp tio och placerar sig på en mindre hedrande elfteplats. 

"Göteborg är Stockholms mindre kända lillasyster, men har mycket som talar för sig", skriver Hostelworld, och nämner bland annat Pustervik, pubarna längs Andra Långgatan, och Bengans skivhandel som platser värda ett besök för den äventyrslystne världsresenären. 

LÄS MER:  "Det låter helt orimligt". Utflyttade nöjesprofiler skeptiska till undersökningens resultat

Sajten har intervjuat 4 100 personer, bosatta i 41 städer i 27 olika länder, och ställt frågor baserade på fem kategorier: Utelivet, hur trevliga invånarna är, tryggheten, transportmöjligheterna, och kostnaden. Sammantaget trumfar Göteborg huvudstaden ordentligt, inte minst vad gäller invånarnas öppenhet mot turister och nykomlingar, där Västkustens pärla hamnar på en internationell tredjeplats.

I en tidigare undersökning av Hostelworld, då världens vänligaste stad skulle koras, knep faktiskt Göteborg förstaplatsen medan Stockholm blev god tvåa. 

LÄS MER: Britterna höjer Göteborg till skyarna i stor lista

I allmänhet placerar sig andrastäder bra på listan. Förstaplatsen gick till exempel till Hamburg, och inte den större världsstaden Berlin. San Francisco slår New York, Milano trumfar Rom och Pretoria placerar sig över Johannesburg. London, Rom och Tokyo når inte ens topp 20. 

Undantaget som sticker ut är Danmarks huvudstad Köpenhamn, världens andra bästa utestad, som främst missar guldpokalen på grund av de dyra priserna i stadens uteliv. 

En av anledningarna till Göteborgs och de övriga andrastädernas dominans sägs vara att de är mer kompakta, med kortare transportsträckor, vilket låter besökare i staden uppleva fler aktiviteter under en och samma kväll. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.