Jesper Waldersten.
Jesper Waldersten. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Intensiv livsåskådning med Waldersten

Kreativt och genialt. Kräver full koncentration.

ANNONS

"De bästa bilderna är de som formar sig och blommar ut i huvudet" säger Jesper Waldersten i sin predikan om livet. Han är en konstnär med orden, full av one-liners som får en att vilja blanda oljefärg och kasta sig ut i det läskiga.

När han fick frågan att illustrera Bröderna Lejonhjärta tänkte han "aldrig i livet" och sa ja. Vi hör om en vibrerande skapelseprocess, kantad av svart humor. Han vill röra om, stöka runt och ger sig inte förrän han hittat en mage att lägga sig i. Det lyckas Waldersten med i sitt program.

Till barnet säger han: du behöver bli vän med sorgen och hålla den på en armlängds avstånd för att spegla dig i den, starka käkar som håller då dina drömmar vänder sig mot dig för att blåsa ut ditt ansikte och humor, för att greppa hur liten och sårbar du är. Sedan ska du ta livet med glans. Jag grinar.

ANNONS

90 procent av konstverken är övning och 10 procent resultat, tydligen. Sommarprogrammet är 100 procent resultat. Musiken är en nödvändig andningspaus. Hur mycket jag än älskar Walderstens darlings, hade han tjänat på att döda några utav dem. Alternativt be oss att lyssna igen. Det tänker jag göra.

Sommarpratare 8/7: Victoria Silvstedt, fotomodell, programledare och entreprenör.

ANNONS