Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Karlsson avgick som gruppledare i riksdagen för att kunna ägna sig på heltid åt ideologiskt arbete. På söndagen lanserade han tankesmedjan Oikos. Bild: Pavel Koubek/TT
Mattias Karlsson avgick som gruppledare i riksdagen för att kunna ägna sig på heltid åt ideologiskt arbete. På söndagen lanserade han tankesmedjan Oikos. Bild: Pavel Koubek/TT

Hynek Pallas: Inte oproblematiskt för intellektuella att verka i Mattias Karlssons tankesmedja

Under söndagen lanserade SD:s ideolog Mattias Karlsson sin tankesmedja Oikos i Agenda. Hynek Pallas uppmanar till intellektuellt motstånd mot de rörelser som försöker tvätta rent 1900-talets blodigaste ideologier.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Detaljerna om sverigedemokraten Mattias Karlssons nya tankesmedja Oikos är fortfarande – trots söndagens Agenda (2/2) – oklara. En konservativ, eller reaktionär, tankesmedja som än så länge är ekonomiskt oberoende av Karlssons parti.

Det görs poäng av detta. Karlsson påpekar att man ju kan ta emot pengar från vem som helst så länge dessa inte är villkorade. Och i diskussionerna har detta plockats upp som ett argument för avstånd mellan partiet och tankesmedjan.

Jomen visst är det så.

Fast låt oss pröva tankarna mot ett annat aktuellt fall – som mest kritiserats från konservativt håll. Det årliga Lenin-priset som i år tillföll journalisten Kajsa Ekis Ekman är förvisso ett kapitalistiskt marknadsföringsjippo för ett hotell. Fast att ta emot ett pris som är förknippat med en av 1900-talets mest mordiska ideologier är inte utan sina problem.

Förutom att det är en skymf mot kommunismens offer så bidrar det till ett osant rentvättande av Lenin – alltför ofta påstås nämligen att det var med Stalin mördandet började.

På samma sätt är det nu viktigt att inte låta Oikos-debatten hamna i att det är oproblematiskt att verka inom ramen för en tankesmedja styrd av Mattias Karlsson.

Karlsson är Sverigedemokraternas främsta ideolog sedan 2008. Det är alltså Karlssons tankar och politiska idéer man bör studera om man vill förstå hur ett parti som utan att ta avstånd från den nynazistiska lerpöl man föddes ur har blivit enormt framgångsrika.

Ett parti vars ideologi utgör en fara för många svenskar som inte passar in i deras nationalkonservativa skrud.

Är ovanstående att relativisera kommunismens brott?

Jag är från en familj och släkt – ett land – som har lidit hårt under nazismen och kommunismen. Jag har privat och professionellt sett vad de extrema ideologierna gjorde med en halv världsdel. Kanske är det just därför jag reagerar när den främste ideologen från ett av Europas nu farligaste parlamentariska partier öppnar nya fronter.

LÄS MER: Goda intentioner har öppnat för kultur i nationens tjänst

För Karlsson vet mycket väl att det är kulturen och universiteten som måste stå på tur nu. Att man kan trolla till sig väljare hit eller dit i ett par val – det är bara en väldigt liten del av samhällsomstöpning. Därför är Oikos, ett grekiskt ord med skiftande betydelse, talande: det kan innebära ”familj”, ”hem” eller ”hushåll”. Ideologen och hans fränder betraktar dessa koncept på slutna vis i en värld som behöver vara öppen för att överleva.

Kommunismens problem fanns redan i ideologin. Vad nygamla nationalkonservativa samhällsvisioner kan utgöra för hot i Sverige vet vi inte än. Men Sverigedemokraternas närmaste politiska släktingar i länder som Ungern har etablerat en antisemitisk, rasistisk och antieuropeisk kleptokrati. Den som medverkar till att legitimera tankesmedjor som kretsar kring och finansieras av denna ideologisk-politiska sfär gör – precis som den som försöker tvätta rent Lenin – väl i att minna detta.

Om du tar emot ett Leninpris så kanske du inte ska bli förvånad om folk senare misstror dig när du säger att du drar streck mellan den demokratiska socialismen och dess historiskt belastade, dödliga variant.

LÄS MER: Nu vill EU-kritikerna förändra unionen inifrån

För oss andra är det inte läge att vänta med att göra intellektuellt motstånd mot den tilltagande extremismen: Om du tar emot ett Leninpris så kanske du inte ska bli förvånad om folk senare misstror dig när du säger att du drar streck mellan den demokratiska socialismen och dess historiskt belastade, dödliga variant. Och ingår du utan knussel i en tankesmedja med Oikos ursprung och syfte – ja då får du nog leva med att din ”konservatism” med rätta kommer kritiseras för andra saker.